Хора, вразумете се!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1161 | Брой коментари 0
07:14 18.04.2020

Няма по-прост и недисциплиран народ от нас. И преди да ми се обидите и да ме заклеймите като враг, вижте кадрите от изходите на София в четвъртък. Тръгнали „софиянци” масово към родните си места да празнуват. Все едно няма коронавирус, няма криза, няма извънредно положение. Великден си е Великден и трябва да се отбележи подобаващо – с чевермета, ракийка и салатка. Така де, нали сме най-набожните на земята, пък и господ е българин. Затова разбираме от всичко – от футбол, от политика, даже и от вируси.

А колко сме изобретателни, не е истина. Особено когато решим да излъжем държавата. Трябва ти декларация с уважителна причина, за да излезеш от София? Нищо по-лесно. Подписваш се, че майка ти е на смъртно легло и готово. Ама че може наистина да я докараш дотам, като я заразиш, не е важно. Чукай на дърво, пък я стане, я не. Може и да се прекръстиш – все пак лъжата си е смъртен грях. Но господ нали е за това, да прощава.

Тази празнична еуфория принуди властите посред нощ в четвъртък да затворят София. И правилно. Но вижте какво става в града през деня в петък – всички, които не са успели по една или друга причина да го напуснат, сякаш напук са навън. По улиците коли, по тротоарите народ. Всичко работи, даже магазините за дрехи втора употреба. Навсякъде опашки, пред черквите също. Двата метра задължително разстояние между чакащите всъщност са не повече от 50 сантиметра. Да не би някой да се пререди. От това като че ли ни е страх повече, отколкото от заразата.

Хайде сега превъртете програмите на вашите телевизори и вижте репортажите от някои европейски столици преди седмица, когато там беше Великден. Пустош. Жива душа не се вижда. Всичко е затворено, даже храмовете. В някои градове няма КПП-та и засилено полицейско присъствие. Не е необходимо – хората просто спазват наложените им от властите ограничения.

Е, те по-прости ли са от нас? Не, даже напротив. Значително по-отговорни и дисциплинирани са. И лека полека се справят с кризата. Дори вече обмислят разхлабване на мерките.

При нас обаче трябва да стане обратното. Ясно е, че повечето българи от дума не разбират. Никакви мнения на експерти, никакви факти за случващото се по света, а вече и у нас, не могат да ги стреснат.

Като начало предлагам всички, които в четвъртък напуснаха София без наложителни причини, като се върнат в понеделник, да бъдат затворени за две седмици под карантина в зала „Арена Армеец”. На пост и молитва. Компания да им правят владиците от Светия Синод, които единствени в целия свят не затвориха черквите и храмовете.

В сегашната ситуация на тези хора трябва да се гледа като на терористи и те трябва да бъдат наказани най-строго. Защото заради тях, едни тарикати, които се имат за големи юнаци, може да останем още дълго затворени в домовете си, без да броим труповете.

На набожните ще напомня, че господ помага, но в кошара не вкарва. Това може и трябва да направи държавата./коментар в Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени