mycomputer.BG

Хиляди молят Бог за изцеление на Кръстова гора

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 204 | Брой коментари 0
08:13 14.09.2020

Хиляди вярващи се стичат на Кръстова гора, където спят на открито, за да се помолят за здраве или за рожба.

Според преданието там е заровена частица от Христовия кръст. Легендите за святото място са стотици и всички те са свързани с чудодейни изцеления. Хората вярват, че в нощта срещу 14 септември небето се отваря и с Божията сила молитвите се сбъдват.

„Има хора, които са получили благодат и сила на това свято място. Човек като дойде, трябва да се помоли от сърце, с чиста молитва към Светата Богородица, към честния животворящ кръст. От сърце да застане и да се помоли. Божията благодат да приеме, силата, молитвата. Може и със свои думи човек да се помоли, но да бъде от сърце”, обяснява игуменът на обителта архимандрит Висарион.

Частицата от Христовия кръст е сложена вдясно от входа на главната манастирска черква. От уста на уста се носи историята за жена, която нямала деца. Тя горещо се помолила пред частицата и година по-късно се върнала в обителта с бебе на ръце. Единственото условие да се случи чудо, е човекът да се помоли на Господа с вяра. Дори в молитвата си да вложи свои думи, важното е да има вяра, обяснява игуменът.

Богослуженията в манастира „Света Троица” по случай Кръстовден обичайно започват от предишния ден. Празничната вечерня от 19 часа събира хиляди.

Пътят към Кръстова гора е изключително затруднен и по тесния път към манастира се образуваха километрични колони. Затова мнозина от богомолците предпочитат да вървят 7 км пеша от близкото село Борово до местността. В 23 часа в навечерието на празника се служи празнична утрення с изнасянето на Светия кръст и Божествена света литургия.

В нощта срещу 14-ти септември мнозина вярващи специално търсят в краката си малки камъни с изображението на Кръста Господен. Хората вярват, че всички камъни в тази местност имат такива изображения и носят късмет на притежателите си.

На най-високата част на поляната в обителта се извисява символът на християнската вяра – кръстът

През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99 - килограмов метален кръст, чието копие в наши дни може да се види на най-високото място в края на алеята. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила. До кръста води каменна пътека със стъпала, около която са разположени 12 параклиса, изградени с дарения. „Божията благодат и Божията сила осеняват Родопа планина и цяла България. Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем с надеждата и да пребъдваме в любовта”, благослови вярващите архимандрит Висарион./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени