mycomputer.BG

Хакери дърпат пароли за онлайн банкиране

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 218 | Брой коментари 0
08:51 07.08.2019

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки. Мошениците се възползват от притесненията на хората около хакването на личните данни на милиони българи в Националната агенция по приходите (НАП).

Измамата е добре позната от миналото. До потребителите се изпращат подвеждащи имейли, в които се обяснява, че заради хакерската атака срещу НАП е необходимо отново да въведат паролите си за електронно банкиране, за да се повиши сигурността им. Имейлът съдържа и линк към сайт, през който става кражбата на пароли и потребителски имена. Атаката е срещу почти всички банки, които работят в България. Ако повярват на заблудата и впишат секретния си код в изпратената по имейл форма, хората на практика ще дадат достъп на престъпниците до профила си за е-банкиране.

“Онлайн измамниците наскоро нападнаха нашата система за интернет банкиране. Затова в момента преминавате през актуализация на защитата, която защитава профила ви от тази внезапна атака. Трябва да следвате стъпката за защита и да предотвратите конфискуването на акаунта ви”, пише в писмо на измамниците.

Винаги се използва значимо събитие- новина за хакната банка, голяма компания, а в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите, обясни психологията на измамата експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на Нова телевизия.

Вложителите, които имат електронно банкиране, да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност, съветва Иванов. "Банката ви праща съобщение, което ви казва: "За да потвърдите този превод, моля, въведете този код обратно в банкирането. Това се изпраща само до един телефон", обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко са банките, които не предоставят тази услуга. Експертите подчертават, че финансовите институции изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени