Lotus homes

Хакер хакна половин милион устройства, за да картографира интернет

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 773 | Брой коментари 0

Carna botnet
19:32 27.03.2013

Ежедневно хиляди хакери правят какви ли не опити да превземат максимален брой компютри с най-различни не особено законни цели. Сред тях не попада създателят на ботмрежата Carna, който е искал просто да разбере повече за интернет и да го картографира.

За целта хакерът, който запазва своята анонимност, е създал безобиден файл, който е преодолял защитите на около половин милион устройства по целия свят. Всъщност, "защити" е силна дума, защото кодът е проверявал паролите на рутерите, които са свързани с интернет. Всеки от хакнатите рутери в действителност е използвал стандартната парола root, която потребителят така и не е променил.

Така спецът е придобил пълен достъп до съответните рутери и устройствата, които са свързани към техните мрежи. Хакерът след това е провел серия тестове, които разкриват как се разпределя натовареността на интернет в рамките на 24 часа.

Анонимният специалист дори е създал и карта, която нагледно показва какво се случва в глобалната мрежа. Така той е открил, че пиковото натоварване на интернет връзките в Европа масово се случва преди залеза на Слънцето. Това според хакера подсказва, че много европейци бързат да приключат изостанала работа в края на работния ден или просто убиват време в интернет преди да си тръгнат от работа.

Междувременно натовареността в САЩ например е сравнително постоянна. Причина за това е наличието на много свързани с интернет устройства като декодери, рутери и др.

"Видях възможност да управлявам стотици хиляди устройства с клик на мишката, да сканирам и картографирам целия интернет по начин, който не е правен досега, да се позабавлявам с компютри и интернет по начин, който много малко хора ще получат", пише хакерът в своя сайт.

Той допълва, че в нито един момент не е имал каквито и да е намерения да върши незаконни дейности. Самият код е бил направен така, че да се самоунижщожи веднага, ако се появи проблем, споделя хакерът пред онлайн изданието Fast Company.

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени