Хачико - най-вярното куче в света

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 274 | Брой коментари 0
10:58 13.01.2018

Ако има история, която може да ни трогне истински и до сълзи, това е тази на Хачико от гара Шибуя в Япония.

Кучето, което става символ на верността и предаността към стопанина си, дори години след неговата смърт. На гара Шибуя в Япония дори е издигнат паметник в негова чест. Хачико е куче от породата акита ину.

Той е роден на 10 ноември 1923 г. в японската префектура Акита. Фермер решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико (осмият).

 Професор Уено ежедневно пътува с влака на работа и кучето всеки ден го изпраща сутрин, а след това се връща да го посрещне на гарата точно в 5:00 часа след обяд. На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира.

По това време Хачико е на 18 месеца. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога повече не идва.

Въпреки това кучето продължава да го чака всеки ден, точно в 5:00 часа след обяд и седи до късно. Макар че много роднини и познати се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата, за да посрещне стопанина си. Местните търговци и работниците започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.

Хачико става известен на цяла Япония. А още повече през 1932 г. след публикация на статията: „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си 9 г. след неговата смърт“. Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 г. до самата си смърт на 8 март 1935 г. В деня на кончината му е обявен ден на траур. Погребан е до покойния си господар в гробището Аояма, Минато, Токио.

Издигнат е и негов паметник. По време на Втората световна война, когато има нужда от метал, затова паметникът е разрушен, но през август 1948 г. е възстановен и се налага като пример на любов и вярност. През 1987 година историята е филмирана - „Hachiko Monogatari“ (Япония), а през 2009 г. се появява и американска версия на лентата - „Хачико: история на едно куче“ (САЩ) с Ричърд Гиър в главната роля./Новини бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени