Губим около 60-65% вода по ВиК мрежата

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 05.08.2013 | Прочитания 428 | Брой коментари 0
22:51 05.08.2013

Загубите на питейна вода в района на София са около 65%. Това заяви пред в. „Монитор“ Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ). По думите му в страната има градове, където този процент е по-висок и от измерения в столицата.

"По европейските норми течове над 30% са недопустими, а ние сме над 2 пъти над нормата", коментира Иванов.

Той припомни, че в страната все още няма система за точно измерване на загубите. "Има градове, където постъпващите количества в тръбопроводите не се отчитат точно и за това не може да се установи какво се губи в тях”, допълни експертът.

Според председателя на браншовото сдружение трите основни мерки за намаляване на загубите са подмяна на тръбопроводи и водомери и оптимизиране налягането в системата.

Според данни, цитирани от инж. Ганчо Хитров от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България (НКПВБ) средният размер загуби за страната е от 60-65%. По думите му най-много вода се губи в регионите на Добрич и София – по около 63%. Най-ниски са загубите в Бургас, Варна и Стара Загора – „само“ по около 55%.

Воден режим

Експертите предупреждават, че в летните месеци хиляди домакинства са заплашени от преминаване към воден режим, един от факторите за който са именно големите загуби по канализационната мрежа.

При по-високи летни температури и по-дълго засушаване застрашени от безводие са 200-300 хиляди души, уточни Иван Иванов. Той прогнозира, че до края на месеца жегите могат да доведат до дефицит на много места в страната.

В момента с режим на водоснабдяване са 42 селища, част от 24 общини в 13 области, сочат данни на Министерството на регионалното развитие (МРР). Основни причини за това са недостигът на вода поради намален дебит на водоизточниците, използването на питейна вода за поливане и старата водопреносна система, причина за чести аварии.

Поливането с питейна вода е практика, характерна предимно за селата. Тя ощетява едни потребители за сметка на други. Наблюденията на Ганчо Тенев, председател на Съюза на ВиК операторите в България, са, че немалка част от водата се краде, а най-чести нарушители в това отношение са собствениците на еднофамилни къщи.

Без топла вода

Докато част от регионите са заплашени от дефицит на студена вода, през следващата седмица много райони в столицата остават без топла.

Местният доставчик "Топлофикация София" обяви днес, че между 5 и 9 август на места в София няма да има топла вода заради монтиране на нова турбина.

Засегнати ще бъдат живеещите в района на ул. "202", надлез "Надежда", бул. "Скопие", ул. "Габрово", бул. "Константин Величков", бул. "Сливница", ул. "Опълченска", бул. "Ген. Тотлебен", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Данаил Николаев", бул. "Константин Стоилов", ул. "Индустриална", ул. "Заводска". Без топла вода ще останат и домакинствата от кварталите "Банишора", "Фондови жилища" и част от квартал "Света Троица" - до бул. "Димитър Петков" и ул. "Майор Векилски".

 

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени