Coca Cola

Грижовен робот предизвиква любов точно като човек

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 560 | Брой коментари 0
17:14 18.07.2013

В хода на изследвания учените от университета в Пенсилвания изучавали как в различни ситуации хората се отнасят към хуманоидния робот Nao, разработен от френската компания Aldebaran Robotics.

Роботът е доста сложен, притежава мимика и може да изпълнява различни функции, например да помага на човека в прости домашни задължения.

Учените провели експеримент, в хода на който хората взаимодействали с робота по два начина – отначало хората трябвало да помогнат на Nao да калибрира очите си, а след това обратното – Nao „внимателно” ги гледал в очите, като лекар, и давал съвети по подобряване на зрението им.

След това участниците в експеримента описали своите чувства към Nao. В резултат станало ясно, че когато хората получават помощ от робота, те го възприемат като полезна компания, а ако се налага да му помагат, да го обслужват и т.н., то се отнасяли към Nao като дразнеща машина. В първия случай отношението на хората към робота било изключително положително – наблюдавало се повече доверие, роботът изглеждал по-умен и в очите на хората придобивал човешки качества. Човекът може да обикне именно робота помощник, например като домашен любимец и дори повече от приятел.

В същото време роботът, за когото постоянно трябва да се грижиш като за стар автомобил, не предизвиквал никакви сантиментални чувства и в очите на хората той оставал бездушна машина.

Получава се, че демонстрацията на грижа се възприема като безспорен признак на интелект и не е важно дали грижата идва от друг човек, или машина. Теоретично човек е способен да обикне робота, който му носи полза. В известен смисъл това е демонстрация на егоцентризма на хората, но за щастие роботите все още не оценяват нравствените качества на представителите на човечеството.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени