Грипните епидемии ще ни нападнат в края на годината

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 257 | Брой коментари 0
08:09 06.10.2017

Очаква се новите грипни епидемии да настъпят към края на годината, по всяка вероятност през ноември или през декември, информира НОВА.

"Обикновено в нашата държава първо започва циркулацията на грип В, който не прави масови епидемии в една държава. След свършването на грипната вълна обаче, в края на февруари и началото на март, последните случаи на грип отново са от типа грип В”, коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му  е препоръчително да се ваксинират хора над 55-годишна възраст, защото те правят тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и такива на дихателната система.

"Тази година за пръв път в 24 държави на Европа се пусна четиривалентна ваксина с четирите антигена – два за група А и два за група В”, каза още проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Очаква се до месец пък да ни поразят грипните вируси "Хонконг” и "Мичиган”. За разлика от познатия досега свински грип, който засягаше основно хора в активна възраст, се очаква новите щамове да ударят възрастните и малките деца.

Характерно за идващия грип е, че започва рязко - с висока температура, болки в цялото тяло и кашлица.

 Ако симптомите не отзвучат за 3-4 дни, задължително трябва да се търси лекарска помощ. Още по-бързо към специалист трябва да се обърнат хронично болни

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени