Грипната епидемия ни атакува от три страни

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1008 | Брой коментари 0
12:41 02.01.2018

Очакваме започналото повишаване на заболеваемостта да продължи. Грипната вълна атакува от три страни – Западна Европа, Скандинавието и Турция. Ще достигне пик в края на януари и началото на февруари.

Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Топлото и хубаво време не влияе пряко върху епидемията, но ускорява малко процеса, добави той. Д-р Кунчев уточни, че най-разпространени са вирусите от групата В, а в последната седмица има и от групата на А.

Притеснява ме, че при една по-голяма циркулация на щама H1N1 може да се стигне до по-сериозни усложнения. Предстои обаче да видим дали той ще основният причинител на усложненията или H3N2, каза главният държавен здравен инспектор. Грипът идва с рязко начало, висока температура, общото усещане за отпадналост. При повечето случаи болните остават на легло.

При интензивна епидемия 15% от заболелите се нуждаят от лекарска помощ, а 5-6% влизат в болница, заяви д-р Кунчев. Много важна за превенция е хигиената, особено при децата. Предпазен ефект има и носенето на маски от болните от грип, каза още д-р Ангел Кунчев.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени