Говориш по телефона и пресичаш? Чака те солена глоба!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 575 | Брой коментари 0
15:04 19.10.2018

 100 лева глоба заплашва всички пешеходци, които пресичат улица и говорят или пишат по телефона си, предвиждат готвени промени в Закона за движение по пътищата, съобщава "Монитор".

Частта, която се отнася към правомощията на Пътна полиция, след разделянето му на три, се очаква да бъде готова в близките дни.

С поправка в чл. 113 от закона към него ще бъде добавена точка 1а, в която е записано да не използват мобилен телефон, преди да навлязат и по време на пресичането на платното за движение.

В закона ще има и специална точка, засягаща колоездачите. Те ще могат да карат колело и да говорят по телефона само ако имат хендсфри.

Вносителите на поправките в закона аргументират предложението си с големия ръст на загинали пешеходци. Само за една година убитите на пешеходна пътека в България са се увеличили над четири пъти. Общият брой на загиналите пешеходци през миналата година е 158 души, като голяма част от тях са пресичали неправилно.

Цифрите от МВР показват още, че годишно глоби от 50 лева за неправилно пресичане са отнесли около 5 000 души.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени