Господ слиза в Кръстова гора на 13 срещу 14 септември

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 3313 | Брой коментари 0
07:37 10.09.2018

Кръстова гора се очертава като едно от най-мистичните места в България. Възрастните хора го наричат „Родопската Света гора“, защото, както казват, само там в нощта на 13 срещу 14 септември сам Господ идва. После той тръгва заедно със светците, ангелите и архангелите, а най-силно вярващите получават изцеление.

Доста съм слушал от близки и приятели за странни необясними явления в тази част на Родопите. Случаите на изцеление са толкова много, че не може да са само дело на плацебо ефекта – да си внушиш, че си здрав и да вземеш да оздравееш.

От проучвания на т. нар необясними явления, съм установил за себе си по безспорен начин, че на нашата планета Земя същестуват две измерения. В едното живеем ние, телесните, а в другото – невъплътените същества. Тях наричаме астрали, духове, светци, Божии помощници в зависимост от йерархията им. От другата страна на мира може да има и други светове. Ние обаче сме отделени от тях с някаква невидима електромагнитна бариера.

Оказва се, че на определени места у нас тази граница изтънява много или откровено липсва. Дали заради особеностите на релефа или на нещо, което се намира под повърхноста му, сякаш булото между двата свята излинява като вехто родопско одеяло, проядено от молци. Някои наричат тези паранормални зони енергийни центрове, а други - портали. Именно в тях човекът прави по-лесна връзка с духовния свят. Всъщност първи траките усетили, че в района около Кръстов връх(1413) се е завихрил мощен портал за връзка с Божествения свят.

Религиозен туризъм

Паранормалната зона на чудесата се намира в самото сърце на Родопите, на 60 км от Пловдив и 40 км южно от Асеновград. Може да се хване автобус от автогарата или ако човек е с личен автомобил, да поеме към Смолян, а на разклона за град Лъки да свие към село Борово. На около 6 км от него започват и подстъпите на ангелския санаториум, както един японец нарекъл преди време Кръстова гора. Други я наричат българския Йерусалим заради чудесата и самата религиозна атмосфера около стария манастир „Света Троица“. В неделя хиляди миряни пак ще се качат там, защото според православния календар е Кръстов ден. Традиционно още седмица преди това натам се стича толкова народ, че човек няма игла къде да пусне, разказват местните. Коли и автобуси от цялата страна, че и от чужбина трескаво надуват клаксони, търсейки място за паркиране.

„Всички са привлечени от светостта на мястото и безбройните случаи на изцелени след литургия или подир нощувка по хладните поляни“, разказа жена, която дава квартира долу в селото. Семействата идват от цялата страна с малките си деца. Те обикновено си запазват стая в Борово, но първо отиват за нощната литургия в храма. Всеки петък срещу събота службата започва в полунощ. „Попът чете два часа. Малчуганите едвам издържат. Към три часа слизат при нас, за да пренощуват. Някои си спят в колите или където сварят“, описаха религиозния туризъм местните. По думите им мястото наистина е като богопосочено с пръст отгоре.

 

 

„Идват най-често онези, които медицината ни е отписала. Болни от рак, с парези, възрастни с патерици, деца в колички, какви ли не съм виждала. Напоследък идват с най-различни алергии, явно нещо храната не ни е много свят“, коментира Иванка С. Много са свидетелствата, които тя е чувала от първо лице едиствено число за прескочилите трапа. Райна Стоянова от Варна, например споделила следната история. Дъщеря и Александрина Стоянова имала тумор на матката. След нощувка на мястото, молитви и миене с водата той изчезнал без операция. „А внучката ми Райна Славчева, която имаше проблеми с говора, по време на Светата литургия проговори нормално", разказвала варненката.

Показателна е историята на жена, която след тридневен престой се спасила от онкологично заболяване. Хората разказват, че са виждали тази жена, но нейната история научили от тв-предаване наскоро.

 Разпятието на Исус

 „Никой все още не може да каже на какво се дължи целебната сила на Кръстова гора. Още траките са оценили свойствата на тукашната твърд“, казва радиестезистът Иван Славов. Според него жреците на нашите прадеди са „надушвали“ енергийните центрове на планетата от километри. И точно там са разполагали селищата си, за да бъдат защитени от болести и външни атаки.

Според търсачи на митове свръхестествените качества на района се дължат на прочутото Дионисиево светилище, което се намира някъде там. В древността то е съперничело на Делфийския оракул. Геолози ккоментират, че безспорното лечебно въздействие на района се дължи на гама-излъчванията, идващи от урановите залежи в недрата на Родопите.

От гледна точка на православието има още едно доста внушително обяснение. Мястото е лековито, защото там е заровен кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос.

Твърди се, че реликвата е била в манастира "Света Троица" до XVII век, когато обителта е разрушена от османските нашественици. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в земята или в някои от близките пещери. Той обаче не е открит и до днес.

През Средновековието разбойници започнали да копаят под храма и взели, че открили не един, а три кръста. Веднага им хрумнало, че в един от тях е вградена частицата на дървеното разпятие. Понеже апашите не били сигурни кой е истинският, решили да го изпробват на една минаваща погребална процесия. Те допирали кръстовете наред до покойника, докато третият не сработил и... мъртвецът не възкръснал. Те се сащисали и оставили намереното.

Преди 1989 г. томаневерници съвсем не лиспвали. Въпреки това обаче през 1956 г. е направена църквата „Света Троица“. За това помогнал въпреки атезима на партията първият секретар на ЦК Пенчо Кубадински. Ловджията много държал да има вила на това свято място. „Сега мечки са се настанили там, защото направиха резерват. Иначе ние бяхме селяните боровци, а той баровцът“, шегуват се местните.Те не крият, че са най-благодарни на известния по тези земи брат Йорданчо, който имал способността да открива свети места. Някъде 30-те години дошъл на Кръстов връх след съновидение. Той им разказал, че на мястото е имало манастир, в който турците са заклали 300 монаси. Неговите останки са вградени по-късно в църквата. Още отдавна обаче там течала невероятна сила, която привличала като магнит по-сензитивните и духовни люде. Йорданчо още разкрил, че усеща с всяка фирбра на тялото си нервроятни биотокове.

Лечебните извори

Така се случило, че медиумът се срещнал със сестрата на Цар Борис III Евдокия. Той я посъветвал да преспи една нощ там, за да се излекува от тежка болест. И чудото наистина станало. Същата нощ било изцелено и детето на още един близък до фамилията на монарха. Тогава решили в знак на благодарност да направят кръст, който да тежи два пъти, колкото възрастта на Исус Христос – 66 килограма. Къде обаче да бъде поствен той, зачудили се дарителите. За да разберат, използвали помощ свише. На път за върха срещнали жена, която носела два гълъба. Тогава брат Йорданчо правилно разчел знака, тъй като именно тази птица символизира в иконописта Светия Дух. Пуснали гълъбите с тайната надежда да ги проследят с поглед накъде ще отидат. Единият литнал на изток към висок хълм и там поставили кръста, който бил донесен с каруца и на ръце до високата местност. Другият гълъб излетял на запад, където на пръв поглед нямало нищо, но когато започнали да копаят, в района бликнала светена вода. По-късно мястото било кръстено аязмото „Гълъбичката”, където сложили още един кръст. Според твърденията, които се чуват горе, водата от извора лекувала болни очи, кожни болести и бъбреци.

За другия извор, наречен Очното, се върви по-дълго към гората. Някои минават покрай Дървото на греха. Клоните му са сплетени така, че образуват кръгъл отвор тип провиралка, през която могат да минат само праведните. В дънера му пък има малки хралупи, където хората пъхат ръцете си, за да намерят облекчение на болежките си. Вярва се, че който премине през клоните на огромното дърво, получава опрощаване на греховете.

Димитър Таков свидетелства, че когато за пръв път дошъл на Кръстова гора, дъщеря му почти не виждала нищо. Навестили дървото, а после отишли към аязмото, за което се слави, че лекува офталмологични проблеми. „Щерката имаше възпаление на очите и много я боляха. Измихме се от аязмото тук трети път и оттогава, вече пет години, детето ни няма никакви проблеми", чука на дърво човекът.

В средата на комплекса се намира новата църква - Храм „Покров на Пресвета Богородица”, която е построена през 90-те години. Зад храма се вие красив друм, на който от двете страни гледат параклисите на 12-те апостола. На самия връх на тази пътечка е вторият кръст, който всеки докосва за здраве. Той е окичен с дрехи от вярващите, а до него се стига на опашка по стълбички. „Тези места наистина са надарени с целебни сили. Аз оставих дископатията си на кръста, дарен от Борис III“, казва Елена Александрова от родопското село Крепост.

През 1994 г. трима братя задигнали сребърното разпятие. Двама от тях починали седмици по-късно, защото посегнали на реликвата, която стояла там от 1936 г.

След няколко месеца нарязаното на три части разпятие се появило неочаквано със закрепена на него бележка със следния текст: "Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото".

Светлини в небето

И в по-ново време многобройни са свидетлествата за паранормалния явления. Ходили на Кръстова гора разказват за безплътни сенки на монаси, които бродят из местността. Миряни разпалено обсъждат ярки светлини с кълбовидна форма, които ту се стрелкат в небето, ту влизат в земята като на космодрум. Някои обясняват, че това са светците, които сноват и лекуват спящите по коли и поляни болни миряни. Болно от бъбреци момиче отишло да спи на Кръстов връх. През нощта тя видяла звездите, подредени под формата на бъбрек, а от този момент се излекувала изцяло.

Необяснимо знамение с десетки свидетели, се случило и през пролетта на 2008 г. По това време работници асфалтирали пътя към святото място. Изведнъж завалял силен порой, който не спирал дълго време. Отчаян, един от работещите на машината за полагане на настилката възкликнал: „Господи, ако наистина те има тук, разкарай тези облаци, че трябва да сложим асфалта”. В този миг в небето грейнала светлина като две ръце, които събрали всички дъждовни облаци. Стихията мигом спряла. Работникът документирал с миобилния си телефон небесното явление.

Жена на име Веска с дарба да провижда отвъд булото на нашия свят дошла от село Джулюница - родното място на сумо-бореца Котоошу. Тя твърдяла, че Исус и предал откровение за Кръстова гора. То гласяло следното: „Както се кланят на моя гроб, тъй да се кланят и на моя кръст”. Възрастната жена пояснила, че сега Кръстова гора е съсредоточие на невероятна космическа енергия и тепърва там има да стават големи чудеса. В същото време милиони чужденици ще прогледнат за България, а това място ще стане втория Йерусалим.

„Дори хора на смъртно легло ще идват и с вярата си в силата на Бога ще си тръгват здрави. Ходете в Кръстова гора, за да пречистите душата си и да се докоснете до Божието благоволение”, съветвала после всички селската оракулка.

Хората, които наистина вярват в силата на Бога, могат да бъдат споходени от видения по време на нощните бдения всеки петък. Туристи разказват, че след една от литургиите на небето се появил целият Йерусалим, който сияел сред звездите. Други твърдят, че често над храма нощем висял огромен светещ кръст като благословия./Източник: pik


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени