Глобалното затопляне ще върне динозаврите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 627 | Брой коментари 0
16:34 12.07.2013

Нова теория, обясняваща разцвета на гигантските влечуги по време на юрския период, накара учените да заговорят за връщането на ерата на динозаврите.

Според изследователите глобалното затопляне ще доведе до появата на нови видове и до многократното увеличаване на размерите на съвременните крокодили, гущери и костенурки.

"Такова явление като гигантизма при тревопасните гущери демонстрира, че в топъл терариум размерите им значително се увеличават", казва Патрисио Хилард от Калифорнийския университет, цитиран от Daily Mail. Експертът отбелязва, че гигантизмът дори при едно поколение изглежда впечатляващ, а ако става дума за десетки и стотици поколения, размерите на телата на животните може да се увеличат шест пъти.

Нашата планета вероятно я чака нашествие на гигантски влечуги, ако глобалното затопляне не спре, се казва в резултатите от изследване на учените от университетите в Калифорния и Небраска. Авторите издигат теорията, че размерите на влечугите са пряко свързани с характеристиките на климата, а не с наличието или липсата на хищници, както се смяташе по-рано.

Изследването е проведено въз основа на изучаването на гущера Barbaturex morrisoni – "Брадатият крал Морисън", наречен в чест на фронтмена на групата Doors Джим Морисън. Според изследователите този гущер практически по нищо не се отличава от съвременните видове, освен с гигантските си размери. Дължината му е достигала 2 метра, той е живял преди 40 милиона години, в периода на палеогена.

Бурният разцвет на бозайниците, сред които са били и опасни хищници, не е попречил на съществуването на този гущер. Но през палеогена е било много по-топло, отколкото сега, и студенокръвните влечуги не са имали нужда да получават много енергия от храната си, за да подсигурят функционирането на тяло с гигантски размери.

Джейсън Хъд от университета в Небраска твърди, че в условията на топъл климат бозайниците губят своите преимущества пред влечугите, тъй като способността за регулиране на телесната температура не играе голямо значение. Освен това студенокръвните животни изискват много по-малко храна, което повишава шансовете им за оцеляване в суровите горещи условия.

 

inews

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени