mycomputer.BG

Гешев отчете резултатите в борбата срещу битовата престъпност

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 131 | Брой коментари 0

сн БГНЕС
12:25 24.07.2020

Ние не може да се преборим, въпреки работата, с битовата престъпност, никоя държава не се е преборила, но е факт, че в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. 2018 г. спадът е 91,6%, а през 2019 г. спадът е 90,7%, а в началото на тази година - януари-май, имаме единични случаи, заяви главният прокурор Иван Гешев на съвместен брифинг на прокуратирата и МВР за отчитане на резултатите по противодействие на битовата престъпност.

„Само преди 3 години ако някой казваше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, никой не вярваше, че това е възможно. Този проблем засяга най-уязвимата част от българското население. Тези хора крадяха последните спестявания. Факт е, че в сравнение с изминалите години има огромен спад на тези измами“, посочи главният прокурор.

Телефонните измамници крадяха последните спестявания на възрастните хора и ги лишаваха от достойни старини. 94 % е намалени телефонните измами спрямо 2017 г., а 90,7 % е спадът спрямо 2019 г., в тази година става дума за единични случаи, обяви Гешев.

Кражбите на МПС-та са намалели с 12%, има дни с нито една кражба, а преди имаше около 30 на ден. С над 25% е спадът спрямо предходните 5 месеца, грабежите също са спаднали с близо 20%. Има над 550 образувани досъдебни производства за битова престъпност, над 300 лица са привлечени към наказателна отговорност, стотици внесени обвинителни актове.

Той даде за пример Пловдив, където с месеци няма регистрирано престъпление.

Гешев благодари на бившия вече министът на вътрешните работи Младен Маринов за съвместната им работа и на всички служители на МВР.

Резултатите, които сме постигнали, са безспорни, заяви и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той също похвали доброто взаимодействие между прокуратурата и МВР на централно и местно ниво.

Иванов каза още, че нашата страна е много сигурна. Няма място в България, на което да не може всеки да отиде без страх. И посочи, че в чужбина многократно са го предупреждавали да не ходи на определено място, защото е опасно.

Няма значение кой е извършител на престъплението и кой е пострадал - аршинът за всички е еднакъв и когато се извършва престъпление, държавата се намесва, за да може всеки да си понесе последствията, категоричен бе той.

Продължаваме да гоним основните си цели, а именно сигурността на българските граждани, заключи главният секретар на МВР./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени