Гешев: Да се вземат твърди, адекватни мерки. Сега. Утре ще е късно!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 274 | Брой коментари 0
09:04 17.03.2020

Гешев участва на заседанието на парламентарната Правна комисия, на която се обсъжда Законът за мерките по време на извънредното положение, въведено в страната за срок от 1 месец - от 13 март до 13 април.

"Ние сме, мека казано, в извънредна ситуация", заяви главният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт.

Според ръководителят на държавното обвинение държавата наистина „няма как да спре да работи“, но трябва да „премине в режим почти на военно положение“. Гешев призова управляващите да положат и усилия страната да направи така, че сама да произвежда за себе си всички стоки от първа необходимост.

„Трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяването на такива сценарии, които се развиват в цяла Европа“, каза още главният прокурор и подчерта, че икономическите последици от разпространението на болестта не би следвало да бъдат извеждани на преден план.

„От 3 дни слушам – икономика, икономика, икономика. Икономиката се прави от хората, животът им е по-ценен“, категоричен бе той и за пореден път призова за „по-радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента“. Главният прокурор поиска още да бъдат прецизирани мерките, свързани с екскурзиите в чужбина, както и с движението на хора между градовете в страната.

„Практиката ме учила, че проблем се решава в началото. Когато един проблем стигне в краен стадий, той става нерешим“, каза още Иван Гешев.

„Този законопроект, според мен, е крайно демократичен. Вчера може би беше актуален, но вече не е. Това го казвам, без да анализирам ситуацията, за която, уверявам ви, съм запознат много добре. Негативните сценарии, които се развиват в цяла Европа, вероятно ще се развият и тук. Знаете, че имаме голям процент застаряващо население. Всяка институция, в рамките на нейните правомощия, да приеме адекватни мерки“, допълни главният прокурор.

В изказването си той обърна внимание и на зачестилите случаи на разпространяване на фалшива информация, свързана с разпространението на COVID-19, давайки за пример кмет на софийско село, който заявил на жителите, че в тяхното населено място има непотвърден случай на заразен./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени