Гергьовден е!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.05.2019 | Прочитания 224 | Брой коментари 0
08:34 06.05.2019

На 6 май православната църква чества празника на Св. Георги Победоносец. Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия.

Св. Георги е покровител на войнството, овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, християнин. Роден е в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател през 303 г.

Тялото на свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата на св. Георги се е случило в древната малоазийска област Пафлагония*, която е известна с преданията, свързани с Георги Победоносец.

Припомняме историята за пленения от български войници пафлагониец, принуден да слугува в дома на богат българин. Един ден, докато носил съд с вода към втория етаж на къщата, младежът изневиделица бил грабнат от св. Георги на кон и бил отнесен в родния си град в Пафлагония, където родителите му отслужвали панихида, тъй като мислили сина си за загинал. Това е онзи малък човек с кана вода в ръка, който седи зад св. Георги на коня и е изобразен на някои икони.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Божествена Литургия. Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени