Георги Първанов призова президента Радев да свика КСНС за АЕЦ "Белене"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 630 | Брой коментари 0
10:25 26.02.2018

Спешно да отпадне мораториумът за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”. Народното събрание да вземе по най-бързия начин решение и да даде зелена светлина на строежа на втората Атомна централа у нас. За това призова президентът (2002-2012) Георги Първанов на енергийния форум „АЕЦ „Белене” – ключ към сигурността и развитието на България”,организиран от ПП АБВ.

    Отпадането на мораториума върху строежа на централата ще е и най-силният знак към потенциалните инвеститори, посочи Георги Първанов и се обоснова, че те се стъписват от факта, че в една парламентарна република има решение на Парламента, което възпира даден проект, и това няма как да не е притеснително за тях.

    Георги Първанов призовава президента Радев да свика КСНС за АЕЦ „Белене”, с което да се окуражат и управляващите, и партиите в парламента за търсенето на конструктивно решение за българската атомна енергетика.

    След като изслуша експертите по време на форума, Първанов подчерта, че АЕЦ „Белене” е проект с високо ниво на безопасност, с нулев риск и с високо значение за развитието на българската икономика и неотменим фактор за българската национална сигурност.

    Стартирането на проекта АЕЦ „Белене” е политически въпрос. За него трябва политическо лидерство, трябва консенсус и съизмерване с това, което правят хората по света, подчерта президентът /2002-2012 г./ Първанов.  „България да престане да се крие зад гърба на Брюксел”, заяви още Първанов и цитира писмо на Юнкер до Борисов от 7 юли 2016 година, в което шефът на ЕК казва, че ЕК зачита правото на България да реши сама своя енергиен микс.

   В състояние ли сме да защитим своя национален интерес, попита Първанов и подчерта, че строежът на АЕЦ „Белене” с нищо не накърнява евроатлантическите ориентири на България. Той припомни, че спирането на АЕЦ „Белене” през 2012 година е станало в резултат на външно-политически натиск и че с поведението си днес ставаме заложници на геостратегическото противопоставяне.

  АЕЦ „Белене” е национален проект и не бива да е предмет на политически и идеологически сблъсък, а да е резултат от прагматично решение на българските политици.

„Няма време!”, посочи Първанов. Всяко бездействие е престъпно! Ако сега се пропусне възможността за строежа на АЕЦ „Белене”, то това ще има тежки последици за развитието на енергийния сектор в България".

 

Лидерът на ПП АБВ Константин Проданов посочи, че темата е важната за България и за АБВ като политическа формация. „С притеснение в последните месеци забелязваме, че останахме единствените гласовити защитници на проекта „Белене“, коментира той в експозето си.

 Сред участниците на енергийния форум бяха: проф. Янко Янев, директор на Центъра за ядрена компетентност във Виена, проф.Александър Тасев, академик Стефан Воденичаров, както и представители на разработилите доклада на БАН, представители на БУЛАТОМ, институционално представителство от Министерство на енергетиката и хора от БЕХ, както и представители на работодателските организации.

В момента в 30 държави по света се строят нови 50 ядрени централи. От тях 18 ще бъдат пуснати още през 2019 година, а до 2025 - останалите. Великобритания планира 11  нови АЕЦ, Турция – 4, Чехия, Унгария – също, посочиха експертите.

 АЕЦ "Белене" е потенциално икономически перспективен проект.Това заяви категорично проф.д-р Янко Янев. България поне за сега няма утвърдена цялостна политика за използване на ядрена енергетика, няма разбиране за това, че ядрената енергетика и допускането на България до технологии е елемент от националната сигурност, заяви професорът и добави: „ Моят съвет е прост. Вземете решение за бъдещето на проекта. Отлагането на това решение е вредно за страната и рано или късно ще даде своето отражение. Не става дума за икономика или загуба на инвестиция. Загубата вече е каширана. Става дума за това дали България ще остане сериозен член на кръга от ядрени държави или ще продължи с една залязваща ядрена програма с всички рискове за безопасността и надеждната екслоатация. На България и е необходимо ново поколение от инженери и ядрени специалисти, което може да бъде изградено с един такъв проект. Този проект ще върне много от нашите млади инженери зад граница и ще задържи много тук в България.”

 В края на лекцията си проф.д-р Янчо Янев цитира Сократ : “ Аз не мога на нищо да ви науча, но мога да ви накарам да мислите!”

 Сред присъстващите на енергийния форум „АЕЦ „Белене” – ключ към сигурността и развитието на България”, организиран от ПП АБВ бяха: Лъчезар Никифоров-бивш народен представител от ПП АБВ, общинския съветник в местния законодателен орган в Перник Александрина Костадинова, младежи от Перник и експерти по ядрена енергетика.

 

 

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени