Георги Първанов: Ако БСП загуби изборите - това ще бъде фатално

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 256 | Брой коментари 0
10:18 12.02.2018

Самият факт, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония е положителен. Притеснява ме, че започват да се водят разговори, които бият по българската позиция. Ние сме признали Македония, но има догаваряне за сметка на България. Трябва да има някаква съгласуваност и с нас.

Това каза президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов в ефира на БТВ. Той допълни, че претенциите към България висят в пространството. „Подкрепям призива на премиера за спиране на враждите и търсенето на диалог“. „Деблокирането на преговорите е по-скоро западен натиск.

Няма лошо - нека този натиск да доведе до нещо добро. Има опасност, обаче да се пренесе един дребен частичен спор да натовари в нови проблеми ЕС, който и сега се задъхва“, предупреди президентът. По отношение на претенциите на турския президент Ердоган, Първанов заяви, че те не се вписват с европейските. Припомняме, че Реджеп Ердоган обяви за пореден път, че Турция е наследник на Османската империя. „Има две тенденции - едната е османизацията на Турция и европейският път.

Разговорът с него няма да бъде лесен. Претенцията на страната ни да бъдем посредник е доста голяма. Самата организация на тази среща е позитивен знак. не бива да се натоварваме с прекалени очаквания. Липсва ми в българската дипломация поставянето на нашите проблеми“, посочи Първанов. По отношение на Истанбулска конвенция той каза: „Идват ми в повече непрекъснатите ултиматуми. Има много по-значими проблеми за българското общество. Корнелия Нинова предлага референдум, но колко депутати са я прочели. 56 пъти се говори за насилието.

Очевидно е заложена една ниша, но е заложен и другия проблем. Не допускам БСП да бъде изключена от ПЕС заради конвенцията“. На въпрос как се справя Корнелия Нинова като лидер, Първанов каза: "Изборите ще покажат. Това ще бъде един сблъсък между лявото и дясното, избор срещу статуквото. Ако левицата не се обедини и загуби изборите - това ще бъде фатално", прогнозира той.

На финала Първанов коментира и изучаването на комунизма в учебната програма за 10 клас. По думите му МОН е заложил двоен стандарт за комунизма в училище. „Искам нашите деца да участ по еднакъв стандарт. Стига с това насилие. Да се покаже, че в двата периода е имало градивност и в България са се случвали и добри неща“./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени