mycomputer.BG

Генезисът на водната криза в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1171 | Брой коментари 0
07:40 13.01.2020

3100 кубика вода в секунда преливат от язовир „Пчелина“ в Перник и се вливат в река Струма в посока Гърция, без тази вода да се използва за каквато и да е цел. Тази стряскаща новина съобщи за Телевизия Европа управителя на „Напоителни системи“ – клон Перник Павел Черийски, на фона на водната криза в града. Не така обаче е било до 2003 година, когато от Напоителни системи – Перник са подавали вода за промишлеността на миньорския град от язовир „Пчелина“ в размер на 2 млн. и 700 хил. кубика месечно. По-късно тази практика е преустановена. Причината – водата била скъпа

Павел Черийски – управител на „Напоителни системи“ – клон Перник:

 „През 2003 беше преустановено от ВиК – Перник да взимат вода от нас, т.к. имали много загуби на вода и била много скъпа водата за промишлеността. По спомен тогава ВиК -Перник започна да продава вода на „Стомана“ на цена около 12 ст. на кубик. Водата при нас беше в размер на 49-50 ст. на кубик промишлена вода.

 -Колко плащате в момента за тази, същата вода?

 -Над 2 лева. Четири пъти повече“.

През 2003-2004 година след серия от срещи при областния управител на Перник между представители на местните Напоителни системи и ВиК, завод „Стомана“, и представители на общините Перник и Радомир става ясно, че с водата на язовир „Студена“ ще се захранва и промишлеността, и населението на града.

Павел Черийски – управител на „Напоителни системи“ – клон Перник:

 „Тогавашните ръководители на В-К – Перник ни убеждаваха, че язовир „Студена“ има достатъчно вода да захранва и промишлеността и населението на Перник и околните села. По-късно видяхме, че на „Стомана“ е разрешено да ползва питейни води за промишлено водоснабяване“.

Павел Черийски – управител на „Напоителни системи“ – клон Перник:

„В момента по 3100 кубика преливат от язовир „Пчелина“ и отиват в реката посока Гърция.

-Достатъчен ли е обема на язовира да осигури постоянното подаване на вода за промишлената зона и имали ли сте назад в годините моменти на спад?

-„Не, защото „Пчелина“ е изграден върху самата река ….той си прелива постоянно“.

Възстановяване на помпената станция на Калище и напорния тръбопровод. Това са стъпките към възстановяване на режима, за който е строен язовира преди 2003 година

 Павел Черийски – управител на „Напоителни системи“ – клон Перник:

 „Могат да се направят отклонения за земеделски производители, за промишлеността в Радомир. Самият канал минава през Радомир….. това е пътят на водата от яз.“Пчелина“ до Перник“.Павел Черийски е категоричен, че именно възстановяването на водоподаването от язовир „Пчелина“ за промишлеността е бъдещето на миньорския град

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени