mycomputer.BG

ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпратени уж от пресцентъра на здравното министерство

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 230 | Брой коментари 0
08:25 14.04.2020

Хакнаха електронната поща на Министертвото на здравеопазването. Вчера  от там започнаха да идват съмнителни писма до медиите, които се онасяха до задължителното носене на маски. Минути по-късно от министерството съобщиха, че те са фалшиви. В момента се работи по възстановяването на пощата на МЗ.

Ето какво гласи дословно писмото на хакерите:

"УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ Изпращаме това съобщение с информационна цел. Наредбата на МИНИСТЪРА за носене на маски, шалове и някакъв плат не изпълни изискването на приет от Народното Събрание ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО – чл.63. ал.4, според който държавата трябва да поеме разходите и осигуряването на изисканите предпазни средства. Както и няма никаква правна възможност за спиране на наредбата, защото съдилищата не могат да обявяват своите решения. Знаем, че ние не можем да ви осигурим изисканите маски, шалове и плат, въпреки че е наше задължение и задължение на МИНИСТЪРА да определи реда, по който да го изпълним. Ако колко хубаво щеше да е, наредбата дори позволява кое да си изберете. Искрено съчувстваме на хората страдащи от алергии и тези, които ще използват едно и също предпазно средство в продължение на дни без да могат да си позволят да го сменят. Не се притеснявайте от бактериалните инфекции, които може да получите от натрупаната влага в предпазното средсво.Ние ви имаме пълно доверие и вярваме, че всеки един гражданин е достатъчно компетентен сам да прецени какъв шал или плат да избере за защитата на своя живот и живота на своите близки."

ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпратени днес до българи, уж от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, съобщиха междувременно от МВР. С разследването са се заели служители на отдел "Киберпрестъпност". Фалшивите мейли са разпратени, като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании. Мейлите на здравното министерство, както и друга дигитална инфраструктура на ведомството, не са хакнати, обясниха от МВР.

Съвместно с няколко хостинг компании, незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на фалшивите мейли.

Работата по установяване на произхода на атаката се провежда в момента от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в съдействие с хостинг компаниите./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени