Back to school2

Газираните напитки не утоляват жаждата, а я провокират

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 436 | Брой коментари 0
10:05 11.07.2018

Как влияят сладките газирани напитки на организма ни, защо са особено опасни за децата и каква алтернатива да изберете в горещите дни? През лятото човек трябва да консумира много течности. Какво е по-полезно за пиене, или поне как, утолявайки жаждата си, да не навредим на здравето си? Заедно с експертите по въпроса се опитахме да разберем истината по този въпрос.

В горещината не може да минете без обилно пиене на течности. Дехидратацията на тялото води до замаяност, намалена работоспособност, главоболие, дори засилва някои хронични заболявания. При нормални условия тялото ни губи около 2-2,5 литра течности на ден, а при нагряване този обем достига четири литра.

Безалкохолните сладки напитки обикновено газирани -са едно от най-популярните средства за утоляване на жаждата през лятото за българите. Предшествениците им през XVII век са били приготвяни изключително от лимонов сок и вода, а много погрешно все още наричат всяка газирана напитка лимонада.

Най-важният недостатък на почти всички съвременни газирани питиета е техният състав. В тях задължително се слага много захар, аромати, подобрители на вкуса. Възрастните и децата, които изпиват от тези напитки с литри на ден, най-вероятно са почувствали или ще почувстват разрушителния им ефект. Забавя се метаболизмът, вкусовите рецептори не възприемат продукти без голяма порция захар в тях, често се появява обрив по кожата. Но ние упорито не искаме да видим проблема, купувайки си поредната вкусна, вредна “бълбукаща” течност -забравяме за затлъстяването, риска от диабет.

Шоковата доза захар или нейните заместители по принцип не може да утолят жаждата ви. Такива напитки оставят сладък привкус, което ви кара отново и отново да ги пиете. Но при честата употреба на сладки газирани напитки се увеличава натоварването на панкреаса, което може да доведе до захарен диабет.

Освен подсладителите, много напитки включват в състава си кофеин, хинин, както и ортофосфорна киселина (Е 338) и лимонена киселина (Е 330). Солите на фосфора, съдържащи се в “газираното”, образуват несмилаеми съединения с калция, които бързо се елиминират от тялото. Това влияе неблагоприятно върху образуването на костна тъкан. Липсата на калций може да се прояви чрез повишена възбудимост, безсъние, раздразнителност, болезненост на венците, забавяне на растежа при децата.

Консервантите, съдържащи се в напитките (натриев бензоат -Е 211 или калиев сорбитол -Е 202), както и оцветителите, и ароматите, имат неблагоприятен ефект върху лигавицата на органите от храносмилателния тракт. И това може да доведе до появата на възпалителни заболявания, включително -до ерозия.

В съответствие с повечето препоръки, простите въглехидрати не трябва да бъдат повече от 10% от общия калориен прием. Това означава, че средните по височина мъже може да консумират не повече от девет супени лъжици захар на ден, жените -не повече от шест, а децата -до три. Оказва се, че средно мъжете може да пият около 300 мл, жените -200 мл сладки газирани напитки -при условие, че не добавят захар към чая и кафето и не ядат сладкиши. И е най-добре децата изобщо да не пият такива напитки.

 Човек не изпитва често жажда, но това не означава, че не е нужно да приемате течности. Най-важното е да обърнете внимание на това, което пиете и как го правите. В идеалния случай това трябва да бъде обикновена или минерална вода.

Пиенето на вода трябва да бъде достатъчно, за да утоли жаждата, като най-полезно се счита честото и в малки дози приемане на течности. Трябва безусловно да се въздържате от консумацията на алкохол.

Но за много хора пиенето на чиста вода не им доставя удоволствие, предпочитат да поглъщат оцветена течност с “експлозия” от вкусове. Но полезна и най-важното -вкусна напитка може да си приготвите и у дома. Такава лимонада е в състояние да отстрани токсините от тялото, да го зареди с енергия, да възстанови киселинно-алкалния баланс, но трябва да се използват само естествени съставки. Вашата напитка ще бъде коренно различна от “индустриалната” и ще донесе много повече ползи от содата с куп бои и аромати.

 

Източник: https://zdrave.to

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени