mycomputer.BG

Галъп: За повече от половината българи Covid 19 е „просто силен грип“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 267 | Брой коментари 0
16:45 05.05.2020

Обществото остава в тревога от коронавируса, но тревожността продължава видимо да намалява, според данни от шестия експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", посветен на кризата с Covid 19, направен между 1 и 3 май сред 881 души.

По-голямата част от интервютата преминаха преди пресконференцията в неделя, на която бе анонсирано облекчаване на мерките по отношение на заведения, предстоящо улесняване на движението между градове, уточняват от "Галъп".

Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56 на сто от анкетираните. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции, коментират анализаторите. Опцията "не е сериозна опасност" продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията "смъртоносна опасност" : 23 процента смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20 на сто, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството, констатират от "Галъп". Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят.

Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени, коментират анализаторите. Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спада до 55 на сто сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърди от 17 на сто до 32 процента. Има и съвсем малки дялове на неотговарящи. Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж, констатират от "Галъп".

Те отбелязват като любопитен факт, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни - от 8 на 12 на сто, и допускат възможността това да е боязън пред облекчаване на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи вече са малка група. Доказателство за това е и фактът, че мнозинство от 53 на сто е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго, а 44 на сто казват, че още е рано. Останалите се колебаят. Очевидно, обявата за предстоящо отпадане на ограниченията идва точно навреме, посочват анализаторите./БТА

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени