mycomputer.BG

Галъп: Българите сега гледат по-спокойно на коронавируса в сравнение с времето преди месеци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 176 | Брой коментари 0
14:53 24.07.2020

Въпреки по-високия процент на положителни тестове през последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса в сравнение с времето преди месеци. Това показват данни от изследване на агенция "Галъп интернешънъл", направено "лице в лице". Изследването е било в периода 2-10 юли сред 806 души, съобщават от агенцията.

През юли 35 на сто са твърдели, че "коронавирусът е огромна заплаха", но 46 на сто са били по-близо до мнението, че "коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен". Останалите са проявили колебание в отговора си.

Ясно са се очертали различията между поколенията - сред най-възрастните закономерно е надделял по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е било спокойното гледище, допълниха от агенцията.

Близо половината от участниците са изразили подкрепата си за работата на националния оперативен щаб срещу коронавируса, а 34 на сто не са я одобрявали.

На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици, тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна.

Българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност, добавиха още от "Галъп".

Най-сериозни дялове респонденти са приели да ограничат посещенията си в търговски центрове и ресторанти, а най-малък дял са били склонни да намалят времето с приятели. Това се дължи и на жизнения стандарт, който, особено сред по-възрастните хора, не благоприятства посещението на търговски комплекси и ресторанти. В отговорите "се оглежда" и декларативност, особено по отношение на търговските центрове и ресторанти.

Работата от вкъщи е била подкрепена от 47 на сто от участниците в изследването, които са заявили, че не биха имали нищо против често да работят от вкъщи, но 32 на сто намират аргументи против този начин на работа.

В изследването 46 на сто са се обявили против дистанционното обучение, 28 на сто са били "за", а 26 на сто не са могли да преценят./БТА

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени