Галъп: Българите се тревожат за вируса, но расте и притеснението за работното място

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 150 | Брой коментари 0
08:26 25.04.2020

Висока тревога и подкрепа за щаба и правителството, но намаляващо търпение на българите, регистрират "Галъп интернешънъл" на базата на данни от социологически сондаж, проведен сред 915 души чрез телефонно интервю в национално представителен панел между 21 и 23 април. Това е пето поредно изследване, което позволява на анализаторите отчитане на тенденции, както и сравнение с първия подобен задълбочен сондаж преди месец.

Според последните данни тревогата за болестта у нас остава все още висока, но се регистрира спад на стойностите й. Расте тревогата за работното място. Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в шоковите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение.

Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките, особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете, коментират от "Галъп". Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май. Обществото вече оценява по различен начин различните мерки.

Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като недостатъчно ефективни и работещи, е друг извод от сондажа.

Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с предходния месец, отчитат анализаторите, като посочват, че белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия.

Българите обаче остават реалисти - 35 на сто казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец бяха пак толкова и дори малко повече - 37 процента. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, 55 на сто смятат, че същото се отнася за близките им. Дяловете не са никак ниски, посочват от "Галъп". Остава надеждата, че скоро ще има лекарство: 46 на сто я споделят, но 42 процента - не. Останалите се затрудняват да отговорят./Дарик

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени