mycomputer.BG

Фондация „П.У.Л.С.“ се включва в световна кампания срещу насилието над деца

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 31.10.2019 | Прочитания 446 | Брой коментари 0
12:56 31.10.2019

На всеки пет минути едно дете умира в резултат на насилие. Близо 1 милиард деца по света са станали жертва на физическо, сексуално или психологическо насилие през последната година (изследване на СЗО).

На 01 ноември стартира 19-дневната кампания на активизъм срещу насилието над деца по инициатива на Women’s WORLD Summit Foundation/WWSF/.  Кампанията се провежда от 2000 г. насам с цел промотиране на зачитането на детските права /член 19 и 34 от Конвенцията за правата на детето на ООН/ и превенция на насилието над деца - с акцент върху предотвратяването на сексуална злоупотреба.

От двадесет години Фондация “П.У.Л.С.” развива програма за превенция на насилието чрез неформално образование, провеждане на младежки дейности, повишаване на осведомеността чрез организиране на кампании, обучения, конференции, насочени срещу насилието и др. 

Година след основаването на организацията през 1999 г., се създава и основния двигател за творческа енергия Младежки клуб „Да бъдем приятели“, който функционира и до днес. Над 12 поколения младежи са израснали и разпространявали знанията и уменията за превенция на насилие сред своите връстници.  Част от тях са припознали философията за своя и са избрали пътя на помагащите професии и до днес.

Младежите от клуба с много ентусиазъм и нетърпимост към насилието обсъждат чувствителни за тях теми и планират информационни дейности сред своите връстници. Те имат възможност да участват в много обучения, посветени на разпознаването на различни форми на насилие и идентифициране на чувствата на потърпевшите. Членовете на клуба участват активно в подготовката и провеждането на превантивни семинари в училищата Това са само част от инициативите, проведени с активното участие на юношите от клуба.

Над 1000 човека са взели участие в дейността му през годините. Голяма част от членовете изградиха себе си като съзидателни личности преди всичко благодарение на заниманията в клуба и възможността в една защитена за тях среда да говорят за проблемите си.

Друга част от превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ е организиране и провеждане на обучения в детски градини и училища за разпознаване на насилието и насочване на засегнатите лица към услуги за помощ и подкрепа.  Освен децата, в обучителните програми се включват и педагозите и родителите, тъй като е важно те също да бъдат чувствителни към насилието, да разпознават основните му проявления и да бъдат подготвени за реакция.

През последните две години организацията надгради превантивната програма с подкрепата на проект  „Променяйки себе си, даваме бъдеще на нашите деца!" , финансиран от Фондация ОАК и координиран от Фондация „П.У.Л.С.“ в партньорство със Сдружение “Знание, Успех, Промяна”, Дупница и Фондация “Луси Фейтфул”, Великобритания.

Над 500 деца от училища, над 300 деца от детски градини, родители и бъдещи родители от Перник, Дупница и Благоевград до момента са включени в програмата „Моето лично тяло“, която е създадена с подкрепата на Фондация ОАК. Проведени бяха сензитивиращи двучасови и двудневни обучения за деца. По време на обученията с деца и родители беше поставен акцент върху принципа на позитивно родителстване и позитивиране на фигурите и на двамата родители – майка и баща.

Паралелно с обучението на децата и родителите, се проведоха  и сензитивиращи събития – обучения, работни срещи и тренинги с над 100 специалисти от региона. Поставени  във фокус бяха правата на децата, пострадали от сексуално насилие и нуждата от координирана, адекватна и правилна подкрепа за децата.

В рамкте на 19-те дни на активизъм срещу насилието над деца Фондация „П.У.Л.С.” ще проведе серия от инициативи в училища, детски градини и събития за специалисти.

По време на кампанията за първи път в България ще стартира пилотна обучителна програма за деца и родители „Таралежи“. Програмата ще стартира в 4 училища от област Перник с подкрепата на Областния управител г-жа Ирена Соколова и Началника на РУО Перник г-жа Ваня Коконова.

Превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ си поставя за цел всички форми на насилие и експлоатация на деца да бъдат предотвратени, интервенирани и на практика – елиминирани, за да имат те по-добро бъдеще и на свой ред да порастнат като стойностни хора и защитници на човешките права.

 

 

 

 

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени