Фитнес за вашия мозък

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 589 | Брой коментари 0
17:02 06.06.2013

Достигайки средна възраст, мнозина от нас забелязват, че паметта ни вече не е толкова добра, а умът - не толкова остър, какъвто е бил. Изведнъж установяваме, че не можем да се сетим къде току що сме оставили ключовете си, не можем да си  спомним името на стар познат или на музикална група, която навремето сме слушали. Тогава сме склонни да припишем това избледняване на умствените способност на т.нар. моменти на „старческо оглупяване“.

Макар и на пръв поглед да изглеждат невинна, тази загуба на ментална концентрация може да има определящо влияние върху нашето професионално, социално и лично благоденствие. Да, спадът на мозъчните ни способности се случва на повечето от нас, но дали е неизбежен?

Специалистите по невронауки все по-често демонстрират, че може да направим доста, за да съхраним мозъчните си функции. Излиза, че подобно на мускулите мозъкът може да се тренира и правилните упражнения могат да подобрят конгнитивните ни функции.

Отдавна се знае, че мисленето води по създаването на невронни връзки в мозъка. До някаква степен нашата способност да създаваме тези връзки е наследствена. Въпреки това, поради факта, че тези връзки са плод на тренировки, учените вярват, че можем да подобрим интелигентността си чрез тренировки.

Опирайки се на тази теория нова интернет компания от Сан Франциско е разработила първата програма за трениране на мозъка, която е направена специално за да помогне на трениращите да възвърнат мозъчната си острота. Наречена Lumosity, тя е изготвена от водещи експерти по невронауки и когнитивна психология от университета в Станфорд.

Lumosity е нещо повече от онлайн място, на което можете де упражняваме менталните си способности. В случая авторите на програмата са интегрирали упражненията в уеб-базирана програма, която ви позволява систематично да подобрявате своята памет и концентрация.

Заедно с това софтуерът следи за вашия прогрес и постоянно променя и подобрява игрите, в които потребителят участвате. По подобен начин качествената фитнес програма изисква да натоварваме ефективно различни видове мускули.

Резултатите от контролирани клинични изпитания показват, че Lumosity показва реален ефект и значително подобрява когнитивните функции функции на трениращите. Едно от проучванията показало, че благодарение на нея ученици подобрили представянето си тестове по математика с 34 процента, след като използвали Lumosity за шест седмици.

Създателите на софтуера споделят, че хората, минали тренировъчния период демонстрират по-бързо мислене, подобрена памет за имена, числа, посоки, повишено внимание към детайла, подобрено общо настроение и по-добра концентрация по време на работа и на шофиране.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени