mycomputer.BG

Езиковата се поклони пред паметника на своя патрон

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.01.2020 | Прочитания 403 | Брой коментари 0
16:56 19.01.2020

Ученици и учители от ГПЧЕ „Симеон Радев“ поднесоха цветя на открития наскоро паметник на патрона на своето училище-Симеон Радев“ навръх рождения му ден-19 януари, когато се чества и патронния празник на училището.

 Симеон Радев е виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист, роден рез 1879 г. в Ресен,Македония. Автор е на „Строителите на съвременна България“ – едно от най-важните историографски изследвания в българската литература.Работи като посланик във Вашингтон (1925 – 1933), Лондон (1935 – 1938)[ и Брюксел (1938 – 1940).Освен публицист, историограф и дипломат Симеон Радев е и вещ ценител на изкуството и на художественото слово. Той се проявява като критик в най-ранна възраст и участва дейно в литературния и артистичен живот на България, публикувайки книгата„Погледи върху литературата и изкуството и лични спомени“, която излиза в 1965 година.  Симеон Радев умирав София на 15 февруари 1967 година. Последните  думина родолюбеца саса:„Дадох ли нещо на България“, гравирани и върху паметника му, разположен в градината на НДК в София.

ГПЧЕ“Симеон Радев“ носи неговото име от 1992 г.Оттогава досега училището изгражда традиция да почита паметта му чрез контактите със сина му Траян Радев, починал през 2010 г., а след това се включва дейно в инициативата за построяване на паметник на своя патрон чрез писмо до Народното събрание и организиране на пресконфереция, съвместно с фондация „Достойни българи“, за набиране на средства за родолюбивото дело.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени