Европейски ценности през погледа на ученик от СУ "Олимпиец"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 123 | Брой коментари 0

Стилян Христов е първия в ляво с номер 1
07:20 07.05.2020

За първи път в Германия през XIVв. мислителят Джон Лок формулира идеята, че всички хора са равни. „Всички хора имат просто права като човешки същества и в този смисъл тези права се мислят като естествени, природо обословени”. Ще отминат много години докато Европа се обедини въз основа на това. Това са:

I. Граждански права – те осигуряват индивидуалната свобода на личността, свобода на словото, на вероизповеданието, на мисълта, право на собственост, право на справедливост.

II. Политически права – всеки човек има право в управлението на политическата власт, всеобщо избирателно право, политически права на малцинствата.

За съвременните общества най-важни са социалните права – право на сигурност и благополучие, право на труд и право на живот в цивилизовано общество.

Разделянето на Европа след Втората световна война противопоставя източната и западната й част. Създаването на европейските общности има основна задача да осигури мир между държавите-членки, които бяха врагове във войната. Днешното младо поколение в Западна Европа трудно може да си представи възникването на военни действия между държавите на Европейския съюз – за него мирът е нещо естествено.

Членството в Европейския съюз има и емоционална страна. Могат ли да живеят заедно хора, които знаят много малко или почти нищо един за друг? В България често се питаме: Всъщност ние в Европа ли сме? Отговорът на този въпрос може да бъде чисто географски, но той има и своето ценностно културно измерение. Българите не сме по-малко европейци. Живеем на Балканите – „барутният погреб на Европа”. Заради стари вражди и предателства си нямаме доверие. Днес променяме това. И то благодарение на възприетите европейски ценности. Не сме по-малко българи, защото уважаваме тези ценности. България допълва европейското обединение със своите особености, със своята душевност, с устойчивостта и жилавостта си, със своята толерантност и културно-историческо наследство.

Със своята индивидуалност допълваме другите. Спомагаме да се обогати разнообразието в единството.

По наша инициатива по време на председателството ни на Съвета на Европа дадохме „зелена улица” и за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз. С него процесът на интеграция ще бъде завършен.

Днешният ден ни изправя пред нови предизвикателства. След атентатите и мигрантите дойде и епидемията от КОВИД-19. Границите бяха затворени. Затворихме се вкъщи. За да опазим себе си и другите около нас. Не знам кога ще дойде краят. Но той неминуемо ще настъпи. Солидарността ще ни помогне. Отново ще тръгнем по света. Ще опознаваме другите, за да ги разбираме по-добре.

През 1972г. българският историк проф. Божидар Димитров доказа, че ние, българите, сме първите европейци. България има законното право да чества 9 май – Денят на Европа. И ще празнуваме – Денят, сложил край на Втората световна война, Денят на нова обединена Европа.

Изготвил:

Стилян Христов, ученик от 10 клас от СУ „Олимпиец”, гр. Перник

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени