mycomputer.BG

Евролидерите пак не се разбраха за коронабюджета

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 108 | Брой коментари 0
08:02 20.07.2020

Без сделка до неделя вечерта завърши срещата на Европейския съвет по бюджета в Брюксел. Очаква се преговорите да продължат, въпреки зададения краен срок.

Евролидерите така и не са постигнали договорка за размера на безвъзмездната помощ и заемите за страните след коронавирусната пандемия.

Възстановителен фонд от не повече от 700 милиарда евро, като половината от тях са под формата на заеми е предложението.

Това бе предложението на т.нар. "пестелива четворка" в третия ден на преговорите на срещата на върха на ЕС за договаряне на Плана за възстановяване от коронавируса и Многогодишната финансова рамка на Общността.

В "Пестеливата четворка" влизат Австрия, Дания, Швеция и Холандия.

Срещата постави два блока един срещу друг - "Пестеливата четворка" срещу Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други лидери.

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че правителството му трябва да има вето върху това как се харчат парите. Тази идея е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, тъй като засяга суверенитета им.

Унгария и Полша в същото време се борят срещу искането на западноевропейски държави еврофондовете да бъдат обвързвани със спазване върховенството на закона.

Всеки прави предложения, всеки се бори за повече средства, но всъщност бюджетът е по-малко. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов на онлайн брифинг, нарочен, за да се опровергаят слухове.

По-добре е лидерите на Европейския съюз да се споразумеят за амбициозен пакет финансови помощи за блока, отколкото да имат бърза сделка на всяка цена, заяви в неделя президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В Европа има повече от 3 милиона потвърдени случаи на COVID-19 и повече от 200 000 смъртни случая.

Коронавирусът тласна ЕС към дълбока рецесия, като икономистите прогнозират, че икономиката на блока ще се свие с изумителните 8,3% през тази година.

КОНКРЕТИКА:

Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, известни като "пестеливата четворка" в ЕС (към тях се присъедини Финландия), предлагат размерът на предложения фонд за помощ за възстановяване от икономическите последици от коронавируса в ЕС да се намали от 750 на 700 милиарда евро в опит да преодолеят буксуването на срещата на върха на ЕС, казаха цитирани от ДПА дипломати.

Първоначалното предложение на Европейската комисия беше 500 милиарда евро безвъзмездна помощ и 250 милиарда евро заеми.

По-късно председателят на ЕС Шарл Мишел предложи компромис: общата сума грантове да бъде намалена с 50 млрд. евро, които да бъдат "прехвърлени" към заемните средства.

Европейските лидери преговарят и по бюджета на съюза за следващия седемгодишен период в размер на общо 1,074 трилион евро.Два от четирите спорни въпроса на срещата на върха са свързани именно с възстановителния фонд: за общия му размер и за разпределението на сумите (пропорцията) между грантове и кредити. Другите две теми, по които се търси съгласие, са, колко големи да са отстъпките за размера на бюджетните вноски на страните нетни вносители и обвързването на върховенството на закона с получаване на еврофондове./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени