Ето колко вредни са фойерверките

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 370 | Брой коментари 0
07:17 30.12.2017

Всички, които възнамеряват да посрещнат 2018 с бомбички и фойерверки, трябва да прочетат този текст. Мнозина подценяват новогодишната пиротехника.

А тя вреди далеч не само на ушите ни. Експерти бият тревога.

При посрещането на всяка нова година Карл Лаутербах изпълнява един и същи ритуал: затваря плътно прозорците и отива колкото се може по-навътре в жилището си.

"Фините прахови частици от фойерверките представляват сериозен риск за здравето. Ако ги вдишаме в новогодишната нощ, те остават в тялото ни през цялата година", уверява здравният експерт и политик от Социалдемократическата партия. За него гърмежите по нова година са "подценявана опасност". Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, могат да проникнат в мозъка и да причинят хронични възпаления. Не е изключено дори да доведат до деменция, твърди експертът.

Най-уязвими са възрастните хора, уточнява Лаутербах и добавя, че замърсеният въздух увеличава и риска от сърдечен инфаркт.

Фойерверките са като цигарите

Някои германски общини вече забраниха фойерверките на определени места в централните градски райони. Други обмислят дали да не наложат тотална забрана. А политиците постоянно призовават гражданите да внимават с пиротехниката в новогодишната нощ. Целият дебат междувременно придоби нова насока: вече не се акцентира върху това, че във въздуха се прахосват много пари. Набляга се по-скоро върху страничния ефект от гърмежите: замърсяването на въздуха. Празничните ракети вече се разглеждат като сериозен риск за здравето - вредата от тях се сравнява с вредата от цигарите и дизеловите автомобили./Дир бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени