Ето какви са исканията и предложенията към властта от перничани

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 29.12.2019 | Прочитания 771 | Брой коментари 0

сн. ИК Спаси Перник
08:15 29.12.2019

В Инициативен комитет  „Спаси Перник” няколко дни се приемаха предложение за оформяне на исканията на хората, засегнати от безводието. Ето какви са те, обобщени в текст. Публикуваме го без никаква намеса:

„Ние, граждани от критичната инфраструктура в зоната на бедствието, се обръщаме към компетентните органи на държавната и местната власт със следните

ИСКАНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

1. Да се търси отговорност от всички длъжностни лица, довели със своите действия или бездействие до хуманитарната криза в Перник. ОСТАВКИ, СЪД и ПРИСЪДИ на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа. Незабавно отстраняване на министрите на МРРБ, МОСВ и техните ресорни заместници.

2. „Не!“ на увеличението на цената на водата – да се наложи мораториум за община Перник.

3. Спешно да бъде избран нов управител на „ВиК“ ООД - Перник:

· да бъдат редуцирани сметките за вода на гражданите до обичайните сметки, получавани от домакинствата през летните месеци, предвид въздуха по тръбите, навъртането на неизползвани кубици вода вследствие от режима;

· да не се заплаща ползваната вода като питейна, предвид негодността ѝ за пиене в момента.

4. Да бъдат обсъдени и въведени компенсаторни механизми за гражданите на град Перник и съседните засегнати населени места под формата на данъчни облекчения и социално подпомагане.

5. За трайно решаване на водоснабдяването на община Перник и координиране набелязаните мерки за преодоляване на кризата:

· да се създаде междуведомствена работна група с представители на държавната администрация и учени от Българската академия на науките;

· да бъдат осигурени международна хидроложка експертиза и международна експертиза за оценка на епидемиологичната обстановка в Перник;

· да бъдат допуснати външни експерти в комисии и структури към държавната администрация и местната власт, създадени с цел справяне с кризата, номинирани и подкрепени от пернишката общественост.

6. След спешно осигуряване на алтернативни източници за водоподаване към индустриалните предприятия, за да се гарантира нормалната им работа и недопускане на социално-икономическа криза, да се спре водоподаването от язовир „Студена“ към промишлени и други предприятия за производствени нужди и да бъдат поставени водомери към всички основни кранове.

7. Да се осигури присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на община Перник с вода за времето на липса на достатъчен воден запас в язовир „Студена“, вкл. пренасочване на алтернативни източници, които да захранват язовира. Редом с това да се извърши почистване на заблатяването и наносите от дъното на язовир „Студена“.

8. Ефективни дейности по подмяна на водопреносната мрежа в града. Приоритетно да бъдат осигурени средствата за реализация на проекта за обновяване водния цикъл на общините Перник и Радомир при пълна прозрачност при избора на фирми за реализацията на т. нар „воден цикъл“.

9. Държавата да предоставя безвъзмездна помощ на Община Перник за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

10. Да се инициират нормативни промени във ВиК сектора, които да гарантират координацията между администрациите, подобряването на ефективността и да защитават данъкоплатците, явяващи се потребители на предоставяните обществени услуги от този сектор.

11. Областната и общинската администрация да създадат секции на официалните си интернет страници за оповестяване на важна информация, свързана с кризата в Перник и селата, засегнати от безводието. Да се създадат обществено-експертни съвети към двете администрации, с включване на професионално доказали своя опит и престиж експерти - представители на гражданите, бизнеса и неправителствени организации.”

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени