Ето как светлината на вашия смартфон се отразява на мозъка и тялото

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 220 | Брой коментари 0
08:59 01.09.2019

Светлината, която екраните на нашите лаптопи, смартфони и таблети излъчват, е наистина силна. В това отношение дизайнерите наистина са се постарали. Дисплеите са толкова ярки, че можем да видим какво има на тях дори и в слънчев ден. Нощем пък те са толкова силни, че някои ги сравняват с „малък прозорец“, през който прониква дневна слънчева светлина, пише Business Insider.

Ето защо въобще не е добра идея да гледате тези екрани, когато се свечери.

Като цяло нашите тела следват естествен цикъл, който ни позволява да стоим будни през деня и да си почиваме през нощта. Ако вземем смартфона, преди лягане, за да проверим Facebook обаче да речем, нашият мозък се обърква. Ярката светлина го кара да мисли, че е време да спре да произвежда мелатонин – хормон, който подсказва на тялото, че е време за сън.

Когато пречи на производството на мелатонин, светлината от дисплеите на практика разбива на пух и прах и цикълът на съня и почти изкуствено създава своеобразен джет лаг. Съответно – заспиваме по-трудно, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например…

Твърде дългото взиране в екрана на смартфона намалява честотата на мигане. Това от своя страна уморява очите, предизвиква дразнения, замъглява погледа и т.н.

Не сте се наспали добре? На следващия ден ще бъдете лесно раздразними. Способността ви да запомняте нова информация ще бъде намалена.

Освен че пречи на производството на мелатонин, светлината на смартфоните засяга и хормоните, които контролират глада. С други думи – рискът от надебеляване се увеличава.

Недоспиването в дългосрочен план води до натрупване на невротоксини, които още повече започват да пречат на съня.

Учени са открили връзка между недоспиването, причинено от взирането в смартфони през нощта, и риска от рак на гърдата и простатата.

Хората, чийто нива на мелатонин са намалели, а телесният им часовник – разстроен – са по-склонни към депресия.

Изследвания показват, че когато смартфонът е край нас, нашите когнитивни способности, както и умението ни да се фокусираме, намаляват.

За да се преборят с всички тези проблеми, софтуерните дизайнери създадоха най-различни програми, като например f.lux или режима Night Shift за iOS, които тушират и редуцират излъчваната от екраните светлина. Много от потребителите твърдят, че оранжевият отблясък е за предпочитане пред ярката синя светлина. На този етап някои изследвания показват, че приглушената светлина може и да подобри съня ни. Въпреки това са нужни повече проучвания по темата.

В края на краищата – ако искате наистина да се наспите, просто дръжте смартфона си настрана и не се изкушавайте да браузвате из социалните мрежи преди лягане./Обекти бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени