Етнолог: Без деца до 3 години на "Сурва"! Шефът на журито контрира: Това е бюрократщина!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 01.02.2018 | Прочитания 3354 | Брой коментари 0
08:03 01.02.2018

С всяка изминала година групите, участващи в дефилетата на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, стават все по-многобройни, а в тях все по-често се виждат и съвсем невръстни малчугани, дори едва проходили бебета.

Според етнологът Цветана Манова, която от години е член на журито на феста, това е абсолютно недопустимо. При обявяването на наградите от тазгодишното издание на форума, тя се обърна към ръководителите на групи и към самите участници във  фестивала, апелирайки в групите да не се включват хлапета под тригодишна възраст. „Има множество организации, които наблюдават фестивала,  а според нормативни документи деца под тригодишна възраст не бива да са част от подобно зрелищно събитие. Има също институции, които следят за правата и безопасността на малчуганите. Не правете „Сурва” уязвим”,  посъветва Манова.

Председателят на журито проф.Георг Краев беше на точно противоположното мнение. „Този фестивал е жив и така уникален именно защото традицията се предава от бащи на деца, на внуци. Не се притеснявайте да включвате и малките в групите, другото е бюрократщина. Защото няма нищо по-естествено от това баща да е с детето си в дефилетата. Това е то приемствеността”, заяви професорът.

Което не промени категоричната позиция на Манова. Ако фестивалът се провеждаше в София, проф. Краев едва ли би говорил така, заяви етнологът, в чието сърце „Сурва” е жива от десетилетия.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени