Есента обостря хроничните проблеми

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 484 | Брой коментари 0
09:07 06.10.2018

Различните хора реагират различно на есента . Едни стават сънливи, на други им изчезва настроението и всичко им е  криво. Точно тогава и хроничните заболявания се изострят. Гастритът и язвата се влошават бързо. Появява се усещането за тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане. Редица хронични заболявания – уши, нос, гърло също “обичат” лошото време. Безсъние, полови инфекции, обриви и какви ли не гадости съпътстват този сезон – есента. Затова, ако се чувствате потиснати през есента  излизайте по-често сред природата. Ако мрачното настроение  се появи внезапно, поглезете се с някоя дреболя и гледайте положителните емоции да са повече от отрицателните.

През есента се изостря бронхиалната астма. 55 % от често боледуващите страдат от алергия ,която не  е установена. Ако изследването се отложи картината на заболяването може така да се промени, че трудно да се определи първопричината.

Повечето хора с алергия имат чувствителност не само към цветния прашец, но и към домашния прах. Затова пристъпите на кихане, кашлица и хрема ги преследват целогодишно. Вместо да се лекуват, няко исе опитват да се приспособят и използва съдостесняващи капки. Доказано е обаче, че употреба 3-4 пъти дневно в продължение на година предизвиква пареза на съдовете на носа и необратими нарушения на лигавицата.

 Друга сериозна грешка е пропускането на първите сигнали на астмата. Веднага трябва да се постав иточна диагноза, включително да се определи на какви именно алергени реагира организмът. След анализ на резултатите от тестовете алергологът най-често прави допълнителни изследвания и едва тогава назначава схема на лечение. При 70 % от пациентите алергията се е проявила на възраст до 14 години. Първите симптоми, които трябва да са повод за консултация с алерголог са: кашлица през нощта или пристъпи на кашлица при физическо натоварване, кашлица след или при контакт с алергени, хрипове в бронхите, усещане за натиск в гърдите, затруднено дишане, след събуждане да се седи в леглото, докато се нормализира дишането. Ако признаците на дадена алергия изчезнат, при срив в имунната система – след тежко инфекциозно заболяване или силен стрес, болестта може да се върне. Доказано е, че прости мерки, като всекидневнот опромиване на ноздрите с физиологичен разтвор, намалява 3-4 пъти честотата на простудните заболявания.

 От невродермити често страдат подозрителните  и обидчиви хора. По правило те са консервативни, боят се да прекрачат общоприетите норми и са много зависими от мнението на околните. Респираторните алергии – бронхиална астма и астмоидни състояния,  а характерни за интелектуалците с тревожна мнителност. Те са съмняващи се в себе си натури, много неуверени, трудно взимат решения, избягват да носят отговорност, боят се да се окажат в центъра на внимане, а после страдат, че не ги ценят по достойнство. Полинозата – сезонната алергия, в зряла възраст може да се появи неочаквано след тежко емоционално сътресение или при вегетативни и хормонални нарушения.

Германско изследване доказва, че честото посещение на нощни клубове и дискотеки е рисков фактор за появата на астма у хората още от младежка възраст. Посещението на нощни клубове изглежда е значим рисков фактор за появата на по-чести астматични прояви. Съотношението на младежите получили астматични хрипове, е 12,9 на сто сред честите посетители на дискотеки, при 9,9 на сто сред останалите. И обратното, рискът от астматични пристъпи е по-малък за спортистите и компютърните маниаци.

Пушенето си остава главен рисков фактор. Новите астматици сред пушачите са 19,2 на сто, а сред непушачите – едва 7,5 на сто. Значение има и системното спортуване./Източник: club50plus

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени