ЕС може да отмени задължителните квоти за бежанци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 213 | Брой коментари 0
16:04 12.12.2017

Европейският съюз може да отмени квотната система за преразпределение на бежанци в рамките на блока, съобщава британският Гардиън.

На среща на върха в четвъртък, председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще заяви пред лидерите на ЕС, че схемата за задължителни квоти е разединяваща и неефективна, което ще бъде знак, показващ готовност за отказване от политиката, предизвикала остри разногласия.

Туск ще определи шестмесечен срок, в рамките на който лидерите на ЕС трябва да постигнат единодушно съгласие за промени в системата за предоставяне убежище. Ако не бъде постигнат консенсус, председателят на Евросъвета е готов да предложи алтернативи.

„Ако няма решение... включително по въпроса за задължителните квоти, председателят на Европейския съвет ще предложи план за бъдещето“, пише в чернова на писмо от Туск до европейските столици.

Това означава, че схемата за задължително преразпределение на мигранти ще бъде премахната, заради категоричния отказ на Унгария, Полша и Чехия да приемат бежанци на квотен принцип, установен в Брюксел.

Задължителните квоти бяха въведени в разгара на мигранстката криза през 2015 година, когато бреговете на Европа бяха залети от хиляди хора, много от които бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея. Унгария, Словакия, Румъния и Чехия гласуваха против решението, но в крайна сметка политиката бе приета с мнозинство.

Въпреки това, Унгария и Полша не приеха нито един бежанец по схемата, която предвиждаше релокацията на 120 000 бежанци, мнозинството от които сирийци. От своя страна Чехия е приела само 12. Срещу трите страни беше предявен иск в Съда на ЕС, заради техния отказ да изпълнят задълженията си по приетия закон./ manager.bg

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени