mycomputer.BG

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 201 | Брой коментари 0
15:26 28.11.2019

Всички държави членки на ЕС трябва незабавно да приемат и да ратифицират Истанбулската конвенция, за да се прекрати насилието над жените, призоваха евродепутатите.

Приетата от тях незаконодателна резолюция с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се" призовава Съвета на ЕС незабавно да приключи процеса на ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени, също известна като Истанбулската конвенция.

Въпреки че ЕС се подписа под конвенцията на 13 юни 2017 г., все още седем страни членки не са я ратифицирали: България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания

Парламентът конкретно настоява седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържание пред обществото.

Евродепутатите настояват Европейската комисия да добави борбата срещу основаното на пола насилие като приоритет в следващата европейска стратегия за равенство между половете. Те също искат от Комисията да представи законодателен акт за справянето с всички форми на насилие, основано на пола - включително онлайн тормоз и кибернасилие - и призовават насилието срещу жените да бъде включено в каталога на деянията, признати от ЕС за престъпления.

Всички държави членки трябва да гарантират правилното прилагане и изпълнение на Конвенцията, като осигурят адекватно финансиране и човешки ресурси за компетентните служби. Предоставянето на подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие е особено важно.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата "Права и ценности" на ЕС.

Истанбулската конвенция, приета от Съвета на Европа през 2011 г, влезе в сила през 2014 г. и беше подписана от ЕС през юни 2017 г. Тя е първият международен правно обвързващ инструмент по въпроса - държавите, които са я ратифицирали, трябва да спазват изчерпателни, правнообвързващи стандарти за превенция на основаното на пола насилие, защита на жертвите и наказание на извършителите.

Според допитване от 2014 г. на Агенцията на ЕС за основните права всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след 15-та годишна възраст. 55% от жените са били изложени на поне една форма на сексуален тормоз. 11% са били жертви на кибертормоз. Една от двадесет жени е била изнасилена./news.bg/

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени