Енергийното министерство: Ето кои са причините за авариите в "Топлофикация" Перник!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 738 | Брой коментари 0
15:07 09.03.2018

Главната причина за прекъсванията на топлоподаването в град Перник през последните седмици е възникналият на 19 февруари пожар, заради късо съединение на маслен кабел 6 kV, който засяга и други силови кабели, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Повредените кабели прекъсват електрозахранването към основни съоръжения в централата, част от които са в цех "Въглеподаване". Основното и резервното гориво на "Топлофикация-Перник" АД са въглища. Вследствие на прекъснатата доставка на въглища централата превключва котлите си на работа с природен газ.

При промяна на горивото съоръженията в централата не могат да достигнат необходимата топлинна мощност. Поради това в периода 19-28 февруари 2018 г. "Топлофикация-Перник" АД е подавала топлинна енергия с понижени температурни параметри, като са констатирани периоди, в които температурата водата е била с около 10-20 градуса по-ниска от утвърдената по график. Топлопреносната мрежа на "Топлофикация-Перник" АД е с обща дължина 136 151 метра.

През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. За този период са подменяни само отделни участъци за отстраняване на аварийни пробиви, чиято обща дължина е 2747 м. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи от мрежата на Топлофикация-Перник" АД са се увеличили с 30 на сто спрямо предходната година.

Това са установили контролните органи на Министерството на енергетиката, в рамките на извънредната проверка, която е приключила днес. Проверката е установила още, че през целия зимен период "Топлофикация-Перник" АД е поддържала достатъчен резерв от гориво, по-висок от нормативно определения. Резултатите от проверката, касаещи качеството на топлоподаването, ще бъдат предоставени на компетентния орган - Комисията за енергийно и водно регулиране. /Новини бг

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени