Емил Костадинов: До дни ще се укрепят стабилно бреговете на шламохранилището

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 307 | Брой коментари 0
14:46 07.05.2020

Скъсаната дига на шламохранилището в кв. „Калкас“ вече е укрепена и запушена. Това се случи благодарение на бързата реакция и координация на правителството,местната власт и отговорните институциите в града.Това заяви областният управител на Перник инж. Емил Костадинов , който заедно с министрите Емил Караниколов, Младен Маринов и Емил Димитров, гл. комисар Николай Николов,  народните представители и кметовете на община Перник и кв. „Калкас“ отидоха на място веднага след получаването на сигнала. 

Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Той уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището и на този етап, за да няма отпадъци, топлофикационното дружество ще премине на извънреден режим. Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република".

„Към момента е уведомен и главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия и предстои да бъде напълно изяснена ситуацията .

Органите на реда ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Проблемът на шламохранилището е,че е стигнало до капацитет над 100 процента. Което означава, че ако продължи работа по този начин и има валежи, това може да създаде нова опасност след няколко дни. Затова единственото решение в момента е да се работи на газ и да не се вкарват повече отпадъци и вода, за да не се стига до такива инциденти“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов .

„Следствието е тук, органите на реда са тук. Те ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол,  най-малко да се наблюдава това състояние, защото това не е от днес или от вчера. Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение“, посочи още министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

На място бяха и експерти от РИОСВ, които ще направят анализ за състоянието на водата, защото към момента  водата слиза към река „Струма“.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени