mycomputer.BG

Емил Караниколов: Има много мътна вода от валежите! Незабавно започваме работа по пречиствателната станция на Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 29.12.2019 | Прочитания 528 | Брой коментари 0
13:33 29.12.2019

Незабавно ще започне работата по пречиствателната станция на Перник. Има много мътна вода от валежите, почистили сме няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към яз. "Студена". Вече имаме машини, имаме проектанти, за да пречистваме по-добре водата и да спестяваме. До 15 дни ще можем да го приключим". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг на кризисния щаб в Перник. Той отбеляза, че ще бъде пуснато чисто ново трасе, което ще бъде финансирано от държавата. Трасето е готово. То ще преминава през имоти на "Стомана". Те ще ги дарят. От утре започва изчистване на трасето на този клон 2. Днес кризисният щаб и кмета ще подготвят доклад за необходимите средства. Два дни бъде направено обследване по планината, има вода. До 1-2 дни ще решим как ще докараме водата на яз. "Студена". Ще има среща с хората, които ще направят сондажи. Поне от около 200/300 л/сек дебит от пещерите ще бъде осигурен. 2,2 млн. ще бъдат нужни за новото трасе, то ще е около километър. Ако продължим работа по този кран ще загубим месеци, има десетки кранове в предприятията. Съсредоточаваме се в това да осигурим вода за Перник", заяви икономическият министър.

Караниколов съобщи, ще бъде изградена пречиствателна станция с водопровод няколкостотин метра. Ще вкараме пречистената вода в съществуващата пречиствателната станция. От утре започват реалните дейности. Набавените са необходимите материали и оборудване. От няколко дни работим по отстраняването на авариите с верижен багер. Глобалната тема е изместването на водопровода извън "Стомана". Не знаем дали ще остане чугунения водопровод, не искаме да се увеличи налягането и да се предизвикат още аварии.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че трасето на клон 2 ще бъде направено аварийно. То ще бъде изключено от големия проект, за да няма двойно финансиране.

"Ще остойностим искането за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града, 15 улици и подмяна на канализационната мрежа в града. Говорим за около 20 млн. лева. Към момента складовете на общината са пълни с водоноски", каза още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени