Еми - чаровното момиченце от Перник, което омагьоса България преди няколко години, вече е Посланик на доброто

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.07.2017 | Прочитания 10023 | Брой коментари 0
16:11 06.07.2017

Помните ли Еми от Перник? Онова чаровно и усмихнато дете, което омагьоса цяла България  с широката си усмивка и с вярата си в доброто. Преди четири години Еми беше главен герой в епизода „Шоуто на Еми” от предаването Предай нататък на Наталия Симеонова. Именно чрез това предаване хората разбраха за историята на Станислав и Лидия Станкови и тяхната прекрасна дъщеричка Еми. Момиченце, което те гледат и до днес с много любов . И я учат на добро , независимо от превратностите на съдбата, които трябва да превъзмогват.

Отскоро Еми е едно от лицата на Националната кампания на омбудсмана Мая Манолова „Нашето дете” . Еми официално е легитимирана и има сертификат като посланик.

Кампанията има за цел да увери подрастващите, че всички деца имат равни права и че институцията на Омбудсмана е място, което може да им помогне в труден момент и да изслуша техните проблеми.  Редица популярни лица застанаха зад кампанията на омбудсмана, като се включиха в клип, който популяризира инициативата. Сред тях са рапърът Явор Янакиев – 100 кила, фолк изпълнителката Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от група СкандаУ. Участието им не е случайно, тъй като всички те са имали нелеко  детство и могат да споделят за трудностите, през които са преминали, от първо лице. Клипът може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=_t8rAHvLs38

Новата „роля” на Еми беше само повод да се видим с нея и с родителите й. В една среща без излишни официалности  и пълна с толкова много светлина и положителни емоции, които Еми просто разпръсква около себе си.

През тази учебна година Еми завърши успешно пети клас. Признава, че е много щастлива от факта, че все повече деца я приемат и търсят приятелството й. „ Имам нужда от много приятелска помощ и покрепа,  и обич!Приятелите ме правят много силна. Питат ме хората откъде черпя сили и енергия.  Винаги го казвам  - черпя ги от приятелите.” – споделя Еми. Приема с отговорност включването й в кампанията в защита на децата. „ Незнаех какво е омбудсман. Обясниха ми, че това е адвокатът на децата. Значи съм на точното място. Искам да дам надежда и усмивка на всички деца, които имат нужда от подкрепа. Много е важно да знаеш, че не си сам, че има някой, който те обича и го е грижа за теб” -  обяснява ми с усмивка чаровницата.  Не крие, че се сеща често на предаването Предай нататък. И днес поддържа връзка с Наталия.

Родителите на Еми – Лидия и Станислав пък и днес не пропускат да благодарят на всички онези хора, които са им подали ръка . „Много хора ни потърсиха още след предаването. Имаше хора от цяла България, от чужбина. Доста перничани разбраха за нас и помогнаха с каквото могат. Много сме благодарни на покойната Росица Янакиева. С нея като кмет се запознахме след предаването и тя ни помогна много. Тя сама ни потърси и ни отведе във Фонда за лечение за деца. В момент в който самата тя беше болна. Това не се забравя . Тя беше голям човек” – разказва Станислав, когото всички наричат просто Чочо.

„Предаването промени живота ни. Благодарение на него разбрахме за Сдружението Спина Бифида и Хидроцефалия България. В това сдружение намерихме толкова много приятели, толкова полезни неща научихме и си помагаме с други родители. След Предай нататък с нас се свърза жена от Пещера, която и до днес праща подаръци на Еми за всички празници, а за всеки нейн рожден ден поръчва торта.” – споделя Лидия.

Родителите на Еми са изненадани от поканата на омбусмана Мая Манолова дъщеря им да бъде един от ангелите на доброто на кампанията. „На срещата  в Перник с Мая Манолова преди време отидохме за да поискаме съдействие да се направи нещо за да се облекчат родителите, които трябва ежедневно да купуват катетри за децата си. Трябва да се сменят на всеки три часа. В нито една страна от Европейския съюз тези катетри не се купуват. След срещата в Перник ни потърсиха от  Отдел „Права на децата и хората с увреждания и дискриминация”  на омбудсмана. Предложиха на Еми участие в кампанията. А ние се надяваме и проблемът с осигуряването

на катетри на болните деца да се реши.” – допълва Чочо.

Еми продължава с поредното предизвикателство в живота си. Този път – приятно. Търсейки  нови приятели , които да са част от живота й. След двете операции направени във Франция през 2014 и 2016 година за момента хирургични интервенции не се планират. Трябва да се направи операции на гръбчето, но никой не смее да я направи – нито в България, нито в чужбина. Животът на семейството продължава в познатия ритъм –  единствено бащата работи, майката гледа детето си. Заради сбърканата ни система все не може да се „назначи” за нейн асистент. Държи ги голямата любов, която носят в себе си. И вярата в доброто. И в хората. Ако някой иска да помогне на семейството сметката в помощ на Еми не е променяна.

Лидия Николаева Станкова БАНКА ДСК

IBAN BG61STSA93000021358974

BIC STSABGSF

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени