mycomputer.BG

Електроцентрала ще улавя повече въглерод, отколкото емитира

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 290 | Брой коментари 0
20:03 10.12.2019

Drax, която генерира 5% от електроергията във Великобритания, обяви, че планира до 2030 г. да улавя повече въглерод, отколкото емитира.

Електроцентралата на компанията в Северн Йоркшир вече до голяма степен използва възобновяеми горива като дървени пелети.

Дърветата, от които се произвеждат пелетите, абсорбират въглерод, който след това се събира, след като те биват изгорени за генерирането на енергия.

Биомасата обаче е спорен продукт, като някои природозащитници се притесняват относно количествата въглероден диоксид, които се получават при изгарянето й.

Drax, която преди е използвала изцяло въглища, вече е конвертирала четири от шесте си електроцентрали, така че да работят на дърва в условията на опитите на Великобритания да сложи край на зависимостта си от изкопаемите горива, информира BBC.

От Drax обявиха, че се надяват до края на следващото десетилетие да внедрят технология за улавянето на въглерод в две от централите си, работещи на биомаса.

Според компанията това ще премахва по 8 млн. тона въглероден диоксид от атмомсферата всяка година.

Компанията ще успее да удвои това количество, ако системата бъде приложена във всичките й подразделения, използващи биомаса.

Drax също така планира да закрие двете й оставащи подразделения за добив на въглища в електроцентралата си в Северен Йоркшир до 2025 г., но не уточни как това ще засегне производството на електроенергия.

В момента обектът изпълнява пилотен проект, чрез който се улавят по 1 тон въглерод на ден.

Това обаче е само малка част от количеството, което Великобритания ще трябва да извади от атмосферата, ако страната иска да постигне целта си да елиминира емисиите от парникови газове, които произвежда до 2050 г.

Според доклад на Кралския инстутут за международни отношения (Чатъм хаус) от 2017 г. изгарянето на дървесна маса не е въглеродно неутрално, тъй като младите дръвчета, с които се залесява, абсорбират и съхраняват по-малко въглерод от тези, които са били изгорени./Профит бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени