Електронната здравна система стартира до края на годината

от PernikNews
Последно редактирана на: 16:00 16.02.2020 | Прочитания 118 | Брой коментари 0
05:24 17.02.2020

Електронната здравна система ще стартира до края на годината. Това заяви председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова пред clinica.bg.

Тя получила уверението от Министерството на здравеопазването.

Системата за електронното здравеопазване ще дава възможности за издаването на е-рецепти и е-направления.

"Формално парите следват пациента, защото на болниците се плаща за реализирана и приключена клинична пътека. Проблемът е в ефективния контрол върху индикациите за хоспитализация, лечебно-диагностичния процес и резултата. Винаги съм твърдяла, че по-добре контролирано, прозрачно и ефективно здравеопазване ще имаме, когато изградим единната национална здравно-информационна система", обясни д-р Дариткова.

Проектът е на обща стойност 12 млн. лева. Целта е да бъдат свързани вече разработени и функциониращи електронни системи на различните здравни институции, да бъде надградено електронното медицинско досие на пациентите, да бъдат пуснати електронни регистри и услуги, да имаме електронни рецепти и направления.

Целите на електронното здравеопазване според европейското законодателство:

- Електронното здравеопазване се отнася до инструменти и услуги, използващи информационни и комуникационни технологии (ИКТ), които могат да подобрят профилактиката, диагнозите, леченията, надзора и управлението.

- То може да бъде от полза за всички чрез подобряване на достъпа до лечение и качеството на обслужването и чрез повишаване на ефективността на здравния сектор.

- Включва обмен на информация и данни между пациентите и доставчиците на здравни услуги, болниците, специалистите и мрежите за здравна информация; електронни здравни досиета; телемедицински услуги; преносими уреди за наблюдение на състоянието на пациентите, софтуер за определяне на работния график на операционните зали, роботизирана хирургия и теоретични изследвания на тема „виртуален физиологичен човек“./ manager.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени