mycomputer.BG

Експерти: Самоизолацията може да бъде опасна за семействата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 301 | Брой коментари 0
16:51 07.04.2020

За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар. Растат случаите на домашно насилие. От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора, коментира адвокат Надя Русинова пред Нова.

Деца пък стават свидетели на насилие у дома. От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция, разказа пред Нова Надежда Стойчева.

„Децата докладват повече за насилие върху майките си или пък за сериозни конфликти”, обясни още Стойчева. Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ на горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца през март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тях дошли след обявяването на извънредното положение. Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че техният брой е 80 - най-високият регистриран от стартирането на горещата линия.

Въпреки ограничената работа на съдебните институции, делата за домашно насилие и за ограничителни заповеди продължават да се разглеждат.

„Много хора са с погрешно впечатление, че съдът не работи. Напротив - съдът работи. Всеки, пострадал от домашно насилие, може и трябва да подаде молба за защита до съда. Тя ще бъде разгледана в срок от 24 часа и резултат от нея ще има. И тя може да бъде изпълнена”, обясни адвокат Русинова. А процедурата е следната: „Трябва да се изготви молба за защита, с всички прилежащи документи, да се депозира в съда, а това може да стане и по куриер”, обясни още адвокат Русинова.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите - психолози, психотерапевти и социални работници./Монитор бг

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени