Експерт съветва как да избегнем депресията след празниците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 303 | Брой коментари 0
10:26 29.04.2019

Великден е един от най-хубавите празници на споделеност за българите. Това каза в интервю за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във Военната академия "Г. Раковски".

Доц. Бакрачева обясни, че традициите, свързани със семейната трапеза, размяната на великденски яйца съвпадат с това, което всеки един от нас влага като усещане за Великден и носят много голяма степен на психологическа интимност. За психологическото значение на празничната трапеза, на която неизменно присъстват червените яйца и козунаците, доц. Бакрачева каза: "Червеното е символ на живота, кръвта, здравето на човека. То е основен фактор, върху който можем да градим щастието и удовлетвореността си от живота. Сладостта в живота е хубавият момент, от който не трябва да се лишаваме. В случая той се символизира от козунака на трапезата, който ни дава наградата. Заедно те символизират две от най-важните По думите на психолога намирането на удоволствието в живота е това, което ни носи наградата във вътрешен план. "Хедонизмът понякога погрешно е окачествяван като просто търсене на удоволствие. Всъщност, той е много важна част от осмислянето на ежедневието или другият поглед към психичното благополучие, който допринася за поддържането на смисъла. За да бъдем наистина щастливи и да се чувстваме добре реализирани, за да не губим смисъла си в живота, трябва да си даваме и достатъчно награди. Да виждаме хубавите моменти около себе си и да ги изживяваме. Хедонизмът в това отношение е много важен спътник в ежедневието. Той помага за намирането и поддържането на вътрешния смисъл", обясни още доц. Бакрачева.

За да избегнем депресията и усещането за умора след празниците психологът посъветва да си дадем достатъчно време за периода на адаптация, в който няма да се чувстваме сто процента работоспособни. Освен това, в периода след празниците помагат и всякакви стимули и награди като разходки, срещи с приятели и достатъчно време на открито под слънчевите лъчи, които са естествен антидепресант, съветва доц. Бакрачева. /Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени