I-Study_school

Експеримент разкри как здрави хора се сдобиват с ТЕЛК

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 533 | Брой коментари 0
12:44 20.05.2019

В рамките на журналистически експеримент със скрити камери репортер на Нова телевизия стана клиент в схема за освидетелстване на фалшиви инвалиди.

Резултатът от експеримента е 35 процента инвалидност за здрав човек. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност.

За да получите желаното решение трябва да преминете през няколко етапа.

Етап 1 - Посредник – урежда диагнози и  придвижва молбата пред ТЕЛК.

Етап 2 -  Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на  лекари от кръга на посредника.

Етап 3 -  Направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника.

Етап 4 – Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите.

Етап 5 - Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия.

Етап 6- Посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, за да знаят кой е.

И така се стига до

Eтап 7 - явяване пред ТЕЛК – комисията и издаване на  решение за процента на инвалидност.

Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто – в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди адвокат Георги Коев – който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата.  „Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здарвословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ”, обясни адвокат Георги Коев.

Формалната чиновническа  функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от  недобросъвестните лекари. „Мисля, че най-накрая трябва да се създаде  възможност за обективна преценка на здравословното състояние на българските граждани. това може да се постигне. Не може само на лекарите, които участват в тоя процес да се вменява вина. те не всички са такива. говорим за малък процент. нека да се съгласим това. в никакъв случай, той не е огромен”, коментира д-р  Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Че системата ТЕЛК у нас поражда проблеми  за истинските болните, разказва  Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на сдружение „Синдром на Даун в България”.  Според нея, с приетите от година мерки за втежняване на условията при получаване на процент инвалиодност децата с Даун не могат да получават помощи.

От БЛС казват, че явно нещо не е доизмислено, след като ощетени се оказват действително болните хора./Монитор

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени