mycomputer.BG

Екатерина Захариева: Не трябва да влизаме в обяснителен режим със Северна Македония

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 985 | Брой коментари 0
11:31 11.12.2020

"Не трябва да влизаме в обяснителен режим със Северна Македония". Това каза по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпроси на депутатите от БСП Антон Кутев и Жельо Бойчев и независимия депутат Валери Жаблянов за Северна Македония, предаде "Фокус". Според нея нашата югозападна съседка трябва да преодолее редица стереотипи, за да може да тръгне уверено по пътя към присъединяването

"Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обяснителен режим. Това е моят призив. Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможност на България да подкрепи преговорната рамка", допълни още министърът на външните работи.

Тя посочи, че в преговорната рамка България е поискала добросъседските отношения, пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора и когато се говори за езика да се използва формулировката от 2017 г. "Ние сме съседни държави. Поне от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата. Надявам се да се запазят такива, въпреки отвратителната кампания за езика на омразата", заяви още Захариева.

Захариева заяви, че не е съгласна, че българските правителства не са полагали усилия и не са обръщали внимание на този район. "Тези правителства са правителствата, които са направили на-ймного в тази посока. Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи е страстите от другата страна на границата да се успокоят. Тогава, когато се чуваше: "Това няма да направим" - няма как да се водят преговори", допълни още Захариева.

Тя изрази надежда с рационален поглед да се говори какво ще направи правителството на Северна Македония, така че да започне да изпълнява договора и да се държи като истински кандидат за член на ЕС./Фактор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени