Back to school2

Едва 45 000 българи със статут на уседналост след брекзит

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 96 | Брой коментари 0
12:21 29.08.2019

Около една шеста от българите във Великобритания са придобили статут на уседналост.

Към днешна дата броят на сънародниците ни в Обединеното кралство е 280 000 по официални данни, от тях с имиграционен статут са 45 000. Данните са на Агенцията българите в чужбина, изнесени на дискусия, посветен на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 г., но дали това ще бъде окончателно възприето като краен срок, тепърва предстои да се уточни, посочи омбудсманът Мая Манолова. Сънародниците ни най-често срещат трудности при кандидатстване заради езиковата бариера и липсата на компютърна грамотност, обяви представител на българите във Великобритания Нишан Джингозян.

Статутът се придобива само чрез подаване на документите през мобилно приложение, където да се качат документите, осигурителен номер (голяма част от българите нямат), след което данните се проверяват в база данни. Но българите във Великобритания нямат дори електронни пощи, което е задължително. По думите на Джингозян е необходимо да се проведе информационна кампания сред българската общност от властите у нас с участието на медиите. Повече служители да бъдат назначени в посолството ни в Лондон, откриване на консулства в Шотландия и Северна Ирландия, гореща линия на български език и нов център за българите в английската столицата./Монитор бг

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени