Джаджи за 75 ст. бранят дебитните карти

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 423 | Брой коментари 0
09:35 10.08.2019

Джаджи, струващи по-малко от 1 лв., защитават дебитните ни карти от измама. Устройствата се продават по различни сайтове, като цените им варират и може да стигнат дори близо 200 лв., показва проверка на „Монитор“. Доколко обаче могат да бъдат източени данните ни от картата е доста съмнително.

Начините да се превърнем в жертва на измама с банкова карта са много, а за последните години подобни измамници станаха още по-креативни. Един такъв метод е използването на скимиращо устройство на банкоматите, което да „прочете“ данните от картата ни – на кого е, с какви финанси разполагаме. В такъв случай можем да се защитим със стикери, чиято цена е между 10-15 лв. След залепване стикерите блокират достъпа до данните, записани върху магнитната лента, като в същото време подават команда на банкомата да приеме картата. Ако се използва банкомат, в който е поставен скимер, то той не може да прочете данните от магнитната лента, а вместо това взима тези, записани върху защитната лепенка. Ако ползвателят е в чужбина и е улучил банкомат, който не работи с чип, тогава има 2 варианта: или отлепва лепенката и извършва трансакция на собствен риск, или търси друг терминал, работещ с чипове.

Друг небезизвестен метод е използването на електромагнитни вълни, с които да се получава информация. Той се използва в много сфери, включително при проследяването на стоки от компаниите, а по-модерните автомобили също са оборудвани с технологията. Днес вече се прилага и при паспортите, личните карти, включително банковите ни карти. Затова и се появи страхът, че само чрез едно устройство с антена някой злонамерен човек може да източи данните, съответно и парите на нашата карта, без ние да разберем. Истината е обаче, че такива измами не просто са малко, но те са на практика неосъществими.

Причина за това е, че съвременните карти се правят с много по-силни защити, а информацията, която те предават, е криптирана. Друг аргумент против подобен вид измами е и фактът, че за да се осъществи една такава, престъпникът трябва да се намира физически много близо до жертвата си и да бъде заобиколен от множество джаджи. Това би означавало някой да ни следи посред бял ден, без дори да се прикрива, за да може да осъществи целите си.Въпреки това хората се лъжат да си купуват защитни маркови портфейли от по 200 лв. от електронни магазини. Офертите не са малко, а някои от тях са и на далеч по-изгодни цени между 60-70 лв., но в такъв случай портфейлът пристига без етикет, кутия или противопрахова торба. Ако все пак решите да вземете подобна джаджа, при избора и покупката потребителите трябва да внимават, защото не всеки калъф или портфейл е защитен. Сред предложенията има и такива за съвсем обикновени аксесоари, които „обещават“, че ще защитават и паспортите ви.

По-евтиният вариант на защита е фолиото.

С ръчно изработена карта от 2 картона, обвити в готварско фолио, можем да защитим картите си.

Недостатък е, че при всяко използване на разплащателното средство трябва да махаме хартията. Този минус е сравнително малък, защото така се спестяват едни 200 лв., че и повече за „луксозен“ портфейл. Такива ползват родните пенсионери, които с готварско фолио увиват банковите карти с цел защита. Предпазната мярка им излиза почти без пари, от магазина наблизо го купуват за 3 лева./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени