Дядо Добри от Байлово става днес на 99 години

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 20.07.2013 | Прочитания 585 | Брой коментари 0
13:22 20.07.2013

Дядо Добри от Байлово навършва днес 99 години. Светецът, който е роден през 1914 г. няма да отбелязва рождения си ден.. От селото искали да му направят празник, но той с типичната си скромност отказал. Тези, които са влизали в малката стаичка до църквата в селото, знаят, че там мирише на миро. Аскетът няма почти никаква украса. На една от стените е закачил календар с лика на малкия Симеон. Макар, че чете трудно, той държи на видно място до леглото си Библия.

Дядо Добри разказва, че се обърнал към бога по време на Втората световна война. Бомбардировка го сварва покатерен на покрива на БНБ. Един от снарядите пада на метри от него. Тогава той почувствал върху себе си Божията сила и преобърнал живота си.

Дядо Добри се е отрекъл от земните блага още приживе. Всичките си имоти дарил на църквата. Когато разбрали какво е направил, роднините му го изгонили. Така през 2000 г. старецът потърсил подслон в църквата на селото. Дали му да живее в малка пристройка. Постепенно смиреният старец станал неотменна част от селската църква. Сега той отключва рано сутрин и вечер затваря. Бие и камбаната.

Дядо Добри е сред най-големите дарители на “Александър Невски”, дава всичките си пари за реставрация на манастири и храмове в страната.

Самият той не оставя за себе си нищо. Хората в Байлово знаят това и се грижат за него.

Наскоро ликът на Дядо Добри беше изрисуван върху блок в столичния квартал Хаджи Димитър. До него е изписано:
“Доброта, честност, чистота, смиреност, великодушие, вежливост, самообладание, сдържаност, поетичност, уравновесеност, дружелюбие...”/БЛИЦ


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени