Две трети от работодателите готови да наемат чужденци извън ЕС

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 157 | Брой коментари 0
08:19 13.08.2019

69% от българските компании, участвали в скорошно проучване, проведено от Българска търговско-промишлена палата, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници. Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация.

Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от страни извън ЕС. Останалите 86% нямат опит в това отношение. Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от Македония, Молдова, Русия и Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15 % от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9 % твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават. На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред професионалните умения са да отговорни, да работят в екип и да са готови да се обучават. Важни за работодателите сред техническите умения са поне минимални познания по български език, както и познания по друг чужд език освен майчиният им. На бъдещите работници се изискват, освен документи за пребиваване и работа в страната, шофьорска книжка, валидна за България, както и документи за самоличност и ниво на образование./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени