Двама души от Велико Търново са под наблюдение за Ковид-19

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 189 | Брой коментари 0
13:03 19.02.2020

Двама души от Велико Търново са поставени под домашно наблюдение за поява на симптомите на коронавируса. Те са пребивавали в Китай, като след завръщането си са потърсили личния лекар, за да го информират за престоя си там. Това съобщи Кръстина Таскова от „Воля“, която бе вносител на изслушването на министър Кирил Ананиев в парламента за мерките, които страната ни спазва по отношение на коронавируса.

„Отрицателни са пробите за коронавирус на украинския гражданин от Стара Загора, на 18 февруари завърши срокът на 14-дневната карантина. Българските студенти, които бяха евакуирани от Ухан, вече са изписани от Военномедицинска академия“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването.

До момента за коронавирус у нас са изследвани 23-ма души. Всички проби са отрицателни. Дадени са специални препоръки на инспекторите по здравен контрол в цялата страна и болниците. В София, Пловдив, Варна и Бургас са преразпределени 2600 дезинфекционни апарати. До момента са раздадени 6200 маски и ръкавици. Граничните власти действат в тесен контакт с държавните санитарни инспектори и информират за всеки случай за граждани със съмнения наличие на вируса. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог. Припомняме, че с последния си доклад Европейската агенция за контрол на заболяванията повиши риска от заразяване в Европа от нисък на умерен.

Ананиев коментира подробно резултата от направеното изследване за коронавирус на украинския гражданин в Стара Загора.

„Касае се за мъж на 40 години, украински гражданин, живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар. На 4 февруари се завръща в България след няколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище „София“ с полет от летище „Москва“. Поради липса на каквито и да е симптоми остава на домашна каратина в жилището си, апартамент в Стара Загора. На 14 февруари привечер установява еднократно повишаване на телесна температура 38 градуса. Поради което на 15 февруари е транспортиран в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора. По време на хоспитализацията е превозен и придружен в Националния център за заразни и паразитни болести. Резултатът от изследването е отрицателен на коронавируса. По време на престоя в болницата няма температура и каквито и да е признаци на заболяване. Има краткотраен контакт само с братовчеда си, също украински гражданин, живеещ в Стара Загора. На 18 февруари завърши срока на 14-дневната карантина“, заяви министър Ананиев. 

РЗИ е изготвило и препоръки за всички хора, пътуващи от и за Китай, а ежедневно се публикува актуална информация за регистрираните случи в Европа и света. Към 18 февруари на Стария континент са установени общо 47 случая на зараза – 16 в Германия, 12 във Франция, 9 във Великобритания, 3 в Италия, по 2 в Испания и Русия, както и по 1 в Белгия, Финландия и Швеция. От 11 февруари българското Министерство на образованието отвори и информационна линия, на която всички граждани могат да задават своите въпроси, свързани със заболяването и опасността от него./ manager.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени